Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 1822. Ο ΔΡΑΜΑΛΗΣ, ΜΕ ΣΤΡΑΤΟ 30.000 ΑΝΤΡΩΝ, 250 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΑΓΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΛΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΡΚΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗ.
        12 Ιουλίου του 1822. Ο Δράμαλης ( Μαχμούτ Πασάς, όπως ήταν το κανονικό του όνομα )  πολιορκεί τον Δημήτριο Υψηλάντη, στο Άργος με δύναμη 30.000 ανδρών. Ανάμεσά τους και 250 άνδρες από τη Καβάλλα. Η Καβάλλα είχε μεγάλη συμβολή στην Ελληνική επανάσταση καθώς από την αρχή της και σε όλη της τη διάρκεια πλαισίωσε τις τάξεις του Τουρκικού στρατού. Ο Μαχμούτ Πασάς έφερε το προσωνύμιο Δράμαλης επειδή καταγόταν από τη Δράμα. Γεννήθηκε το 1780 στην Δράμα, γεγονός στο οποίο όφειλε την προσωνυμία του Δράμαλης. Συμμετείχε σε πολλές εκστρατείες στα Βαλκάνια όπου και διακρίθηκε για της στρατιωτικές του ικανότητες. Το 1808 διαδέχτηκε τον πατέρα του Χαλίλ Μεχμέτ στην τοπαρχία της Δράμας. Το 1820 διορίστηκε διοικητής της Λάρισας. Τον ίδιο χρόνο συμμετείχε μαζί με τον Χουρσίτ Πασά στην εκστρατεία εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Τον επόμενο χρόνο αντιμετώπισε με επιτυχία τις εξεγέρσεις των Ελλήνων στα Άγραφα και το Πήλιο. Μετά το θάνατο του Αλή Πασά ανακηρύχτηκε «Μόρα βαλεσής», δηλαδή διοικητής του Μωριά, αντικαθιστώντας τον Χουρσίτ Πασά που είχε πέσει στην δυσμένεια του Σουλτάνου. Με αυτή του την ιδιότητα το καλοκαίρι του 1822 ξεκίνησε την εκστρατεία του στην Πελοπόννησο ( τα στοιχεία προέρχονται από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερα ). Ο Δράμαλης επικεφαλής μιας στρατιάς 30.000 περίπου ανδρών φτάνει την 1 Ιουλίου του 1822 στη Θήβα και την πυρπολεί. Στην συνέχεια καταλαμβάνει διαδοχικά την Αττική, την Κόρινθο και στις 12 Ιουλίου φτάνει στο Άργος.
Εκεί συναντά την πεισματική αντίσταση 700 Ελλήνων υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη που βρίσκονται κλεισμένοι στην ακρόπολη του Άργους. Όσο οι Τούρκοι πολιορκούσαν την ακρόπολη με διαταγή του Κολοκοτρώνη  καίγονται τα σπαρτά της πεδιάδας του Άργους και μολύνονται οι πηγές προκειμένου να λιμοκτονήσει ο Τουρκικός στρατός. Όταν οι τροφές εξαντλούνται, ο Δράμαλης αποφασίζει να επιστρέψει στην Κόρινθο περνώντας από τα Δερβενάκια. Στις 26 Ιουλίου οι Τούρκοι επιχειρούν να περάσουν από τα στενά των Δερβενακίων  αλλά κατατροπώνονται από τους Έλληνες που έχουν καταλάβει τους γύρω λόφους και οπισθοχωρούν. Δύο μέρες αργότερα επιχειρούν να διαφύγουν από τα στενά του «Αγιονορίου» αλλά και εκεί υπέστησαν πανωλεθρία. Ο ίδιος ο Δράμαλης κατάφερε τελικά να φτάσει στην Κόρινθο αλλά η εκστρατεία στην Πελοπόννησο ήταν καταστροφική. Από τους 30.000 περίπου άνδρες που συμμετείχαν στην εκστρατεία, έφτασαν στην Κόρινθο μόνο 6.000. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Δράμαλης πέθανε στην Κόρινθο από τύφο σε ηλικία 42 ετών.
Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 12/07/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου