Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1937. ΚΡΗΝΙΔΕΣ, ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ 81 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.


   
 11 Ιουλίου του 1937. Μια φωτογραφία ενός από τους πιο γνωστούς δρόμους των Κρηνίδων, μας ταξιδεύει 81 χρόνια πίσω στο παρελθόν. Την φωτογραφία τράβηξε αρχαιολόγος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, που έκανε ανασκαφές στους Φιλίππους. Ίσως οι περισσότεροι να μην μπορούν να καταλάβουν ποιον δρόμο απεικονίζει η φωτογραφία. Πρόκειται για τον δρόμο ο οποίος οδηγεί από το <<Κρύα Νερά>> στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κρηνίδων ( τότε υπήρχε μόνο αυτό ). Μόλις τρία κτήρια της φωτογραφίας υπάρχουν σήμερα. Το πρώτο, αυτό που φαίνεται μπροστά στη φωτογραφία, είναι η καπναποθήκη. Σήμερα ( και τα τελευταία πολλά χρόνια ), χρησιμοποιείται ως οικία. Η καπναποθήκη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου. Άνηκε σε έναν Εβραίο καπνέμπορο ( Εβραίους δεν είχε μόνο η Καβάλα ) ο οποίος συνέλλεγε τα καπνά, όχι μόνο από τις Κρηνίδες, αλλά και από τα χωριά βόρεια αυτών ( π.χ. Κέτσιλι, Περιστερια, κλπ ). Οι πρώτοι ( πρόσφυγες ) κάτοικοι των Κρηνίδων των θυμούνταν. Λίγα χρόνια αργότερα, η καπναποθήκη, πέρασε στην ιδιοκτησία ενός Έλληνα, οι απόγονοι του οποίου εξακολουθούν να έχουν υπό την ιδιοκτησία τους το κτήριο. Λίγα χρόνια αφότου άλλαξε ιδιοκτησία, η καπναποθήκη μετατράπηκε σε οικία. Το μεγάλο Τουρκικό κτήριο που φαίνεται να είναι απέναντι από την καπναποθήκη, δεν υπάρχει σήμερα. Φαίνεται μόνο ο δεύτερος όροφος. Στον πρώτο λειτουργούσε ένα παντοπωλείο, που ήταν και από τα πρώτα εμπορικά καταστήματα των Κρηνίδων. Στο βάθος μπορούμε να διακρίνουμε το 1ο δημοτικό σχολείο. Αρχικά είχε χτισθεί ένας όροφος, κάπου στα 1927. Αργότερα, χτίσθηκε ένας δεύτερος. Αρκετά χρόνια αργότερα ( μετά τον πόλεμο ) χτίσθηκε και το δεύτερο, μικρό, κτήριο, απέναντι από το αρχικό. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι να χτισθεί το
πρώτο  ( μονόροφο ) κτήριο του 1ου δημοτικού, οι μικροί μαθητές έκαναν μάθημα σε ένα βοηθητικό του τζαμιού χώρο. ‘Ίσως να επρόκειτο για ένα είδος μικρού μεντρεσέ ( ιεροδιδασκαλείου ) ή μια αποθήκη του Τζαμιού. Το Τζαμί βρισκόταν ακριβώς μπροστά από το σημείο που στάθηκε ο αρχαιολόγος για να βγάλει την εν λόγω φωτογραφία ( ό, τι είχε απομείνει από αυτό, καθώς οι πρόσφυγες είχαν καταστρέψει το μιναρέ του και είχαν ,μετατρέψει το κυρίως κτήριο σε στάβλο ). Το τρίτο κτήριο που συνεχίσει να υπάρχει στις μέρες μας είναι αυτό που φαίνεται πίσω από το δημοτικό σχολείο και δεν είναι άλλο από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο ναός είναι άγνωστο ποια χρονιά ξεκίνησε να χτίζεται! Είναι όμως γνωστή η χρονιά που άρχισε να λειτουργεί, το 1936. Μάλιστα, η λειτουργία του ναού άρχισε με μία βάπτιση και το παιδί που βαπτίστηκε πήρε το όνομα του αγίου, ονομάστηκε δηλαδή Γεώργιος. Επρόκειτο για τον Γεώργιο Αρσονιάδη ο οποίος δεν ζει πλέον. Ένα άλλο στοιχείο που μπορούμε να δώσουμε βλέποντας την φωτογραφία είναι ο δρόμος. Είναι χωμάτινος, αλλά αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει κανείς βλέποντας την φωτογραφία, είναι πως έχει γίνει μια διαπλάτυνση του δρόμου. Οι πρόσφυγες, αυτό που είδαν όταν πρωτοήρθαν στις Κρηνίδες ήταν πως δεν υπήρχαν δρόμοι ( με εξαίρεση την περιοχή του Ντικιλί Τας ). Υπήρχαν μόνο μονοπάτια. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούσαν κάρα και έτσι οι δρόμοι τους ήταν άχρηστοι. Η μεταφορά του καπνού γινόταν με γαιδούρια και μουλάρια (μέσα σε καλάθια ) στα οποία αρκούσαν τα μονοπάτια. Μία από τις πρώτες εργασίες που έκαναν οι πρόσφυγες κάτοικοι των Κρηνίδων ήταν να ανοίξουν δρόμους στον οικισμό και να διαπλατύνουν τα υπάρχοντα μονοπάτια. Τις εργασίες διάνοιξης και διαπλάτυνσης έκαναν οι ίδιοι, με προσωπική, εθελοντική, εργασία. Έτσι, για να μάθουμε τι πολισμό κουβαλούσαν αυτοί οι άνθρωποι!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 11/07/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου