Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 1801. Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΣΕΛΙΜ Γ΄, ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΡΟΥΜΕΛΗ ( ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ )


        10 Ιουλίου του 1801. Ο Σουλτάνος Σελίμ Γ΄, αναγκάζεται ουσιαστικά, να ανανεώσει για άλλα δύο χρόνια, την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη τη Ρούμελη ( το Ευρωπαϊκό κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ). όπως, πολύ χαρακτηριστικά, γράφει ο καθηγητής  Απόστολος Βακαλόπουλος στο βιβλίο του << Ιστορία της Μακεδονίας 1354 – 1833 >> :  <<  ο ερεθισμός των πνευμάτων των σκλαβωμένων Βαλκανικών λαών και η εμφάνιση παντού κλεφτών και χαΪντούκων, μουσουλμάνων και χριστιανών, είναι ασφαλώς ο λόγος, που στις 10 Ιουλίου 1801 ο Σουλτάνος Σελίμ Γ΄, ανανεώνει για δύο ακόμη χρόνια την παραχώρηση δικτατορικής σχεδόν εξουσίας στον Βαλή της Ρούμελης, Χατζή Μεχμέτ Πασά. Ονομαστοί μουσουλμάνοι χαϊντούκοι ( κλέφτες – αντάρτες ), όπως ο Καρά Φεϊζ, ο Αχμετζίκ, ο Ισά Ογλού, ο Χατζή Μουσά Ογλού, ο Καφλή Σελίμ και ο Αλή Μουλά, αναστατώνουν διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι χωρικοί κα με συνεισφορά σε χρήματα και σε προϊόντα για την πληρωμή και τη διατροφή των στρατιωτών που προορίζονταν για την καταπολέμηση της αναρχίας>>. Αυτή ήταν η κατάσταση και στην περιοχή των Φιλίππων. Αυτό μας είναι γνωστό και από τα τοπωνύμια της περιοχής. η ονομασία << Κουρουντσού>> για παράδειγμα ( το όνομα του Κρυονερίου κατά την Οθωμανική περιόδο ) σημαίνει φυλάκιο.
Αυτό υποδουλώνει  την ύπαρξη μεγάλου αριθμού κλεφτών και χαϊντούκων, καθώς στα φυλάκια υπηρετούσαν στρατιώτες του Οθωμανικού στρατού για την καταπολέμηση της αναρχίας που επικρατούσε λόγω των κλεφτών. Πολλές φορές η Οθωμανική κυβέρνηση πλησίαζε αυτούς τους κλέφτες, και έναντι ποσοστών από <<διόδια>> της εποχής, και τους έκανε ( του κλέφτες ) φύλακες αυτών των δερβενίων ( περασμάτων ). Αυτοί οι κλέφτες ( που συνεργαζόντουσαν με την Οθωμανική κυβέρνηση, έναντι ποσοστού από τα <<διόδια>> ονομάζονταν αρματολοί και οι περιοχές φύλαξής τους, αρματολίκια ). Τον Ιανουάριο του 1803, ο Σουλτάνος Σελίμ Γ’ , βλέποντας πως η επιβουλή στρατιωτικού νόμου δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, βρίσκει άλλη λύση ( δεν μας είναι γνωστό, τουλάχιστον σε μένα, από ποια χρονιά ίσχυε ο στρατιωτικός νόμος ). Καλεί σε βοήθεια των Πασά των Ιωαννίνων, Αλή Πάσα, ώστε αυτός με τον ισχυρό στρατό που διέθετε, να δώσει ναι κάποια λύση. Ο Άλή Πασάς των Ιωαννίνων δεν θα απογοητεύσει τον Σουλτάνο…!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 10/07/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου