Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 1906. ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΑΤΖΗ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΑΕΦ ΣΤΗΝ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΣΑ. ( Φωτογραφία: Πετρούσα 1906 ).


      
 07 Ιουλίου του 1906. Βομβιστική επίθεση του Βούλγαρου Κομιτατζή Μιχαήλ Ντάεφ στην Πετρούσα και στην Αλιστράτη. Μία μόλις ημέρα μετά την βομβιστική επίθεση του Ντάεφ στη Δράμα ( αναλύσαμε τα γεγονότα στην στήλη μας, στην χθεσινή μας ανάρτηση ), ήρθαν δύο νέες επιθέσεις, και αυτές βομβιστικές, στην Πετρούσα ( τότε Πλεύνα ) και στην Αλιστράτη, ως <<φυσική>> συνέχεια. Οι αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις του Μιχαήλ Ντάεφ στην περιοχή μας δείχνουν, αν μη τι άλλο, την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν η Οθωμανική διοίκηση, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή. Στην Αλιαστράτη βόμβες ρίχτηκαν και στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής. Από τη βομβιστική επίθεση των κομιτατζήδων του Μιχαήλ Ντάεφ στην Πετρούσα σκοτώθηκαν έξι ( 6 ) άτομα. Δεν μας είναι γνωστό ( τουλάχιστον  εγώ δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να μάθω ) ούτε αν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στα θύματα, ούτε την εθνολογική προέλευση των θυμάτων. Πάντως στην Πετρούσα, την εποχή εκείνη, η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων δήλωναν Βούλγαροι, ενώ η Πετρούσα απότελούσε μία από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις του νομού Δράμας ( τότε δεν υπήρχε νομός Καβάλας, αυτό προέκυψε από τον διαχωρισμό του νομού Δράμας, το 1924 ) με πληθυσμό κοντά στις 3500 κατοίκους.  Από αυτόν τον πληθυσμό των 3500 κατοίκων, οι 2700, περίπου, δήλωναν, Βούλγαροι. Από τα παραπάνω μπορούμε να υποθέσουμε πως  η επίθεση έγινε εναντίον Τούρκων, είτε στρατιωτών/χωροφυλάκων, είτε απλών πολιτών για εκφοβισμό. Αυτό όμως αποτελεί μια απλή υπόθεση και όχι την ακριβή ιστορική αλήθεια, η οποία πιθανόν να είναι πολύ διαφορετική από την υπόθεση που κάνουμε.

Δρ. Τάσος Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου