Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 1906. ΒΟΒΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΚΟΜΗΤΑΤΖΗ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΑΕΦ. ( Φωτογραφία: ο Μιχαήλ Ντάεφ το 1902 )


    
  06 Ιουλίου του 1906. Ο Βούλγαρος κομητατζής, Μιχαήλ Ντάεφ, πραγματοποιεί βομβιστική επίθεση στη Δράμα. Ο Βουλγαρικός εθνικισμός είχε φθάσει στο απόγειό του ήδη από το 1879, όταν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των Βούλγαρων κομιτατζήδων στα χωριά της περιοχής των Φιλίππων είχε αναγκάσει την Οθωμανική κυβέρνηση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο. Στην ουσία απαγορεύτηκε η μετακίνηση των κατοίκων μετά το απόγευμα καθώς και μεταφορές εμπορευμάτων από έναν οικισμό σε άλλον. Λίγα χρόνια αργότερα θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι Τούρκοι κομιτατζήδες, με σημαντικότερο τον Ντεμπέρλι Χάσαν, για τον οποίο έχουμε γράψει σ΄ αυτήν την στήλη αρκετές φορές. Τελευταίοι θα κάνουν την εμφάνισή τους οι Έλληνες κομιτατζήδες με σημαντικότερο τον Καπετάν Δούκα ( αναφερόμαστε πάντα στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων ). Από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάποιους αυτοί θα ήταν ( με σειρά σπουδαιότητας ) ο Πάνιτσα, ο Σαντάνσκυ και Ντάεφ. Ωστόσο η ιστορία των τριών Βούλγαρων κομιτατζήδων αλληλοεπηρεάζεται. Στη Δράμα η βομβιστική επίθεση έγινε εναντίον του ελληνικού κεντρικού καφενείου (καζίνου) στις 6 Ιουλίου 1906. Θύματα της βομβιστικής επίθεσης υπήρξε ο πρόκριτος Γεώργιος Παπαδημητρίου καθώς και ένας Ισραηλίτης, ενώ πληγώθηκε σοβαρά ένας οθωμανός. Ο Μιχαήλ Ντάεφ υπήρξε ο εγκέφαλος και άλλων βομβιστικών επιθέσεων τόσο στη Δράμα, όσο και στην Πετρούσα ( τότε Πλεύνα ). Την επόμενη χρονιά ο Σαντάνσκυ θα δώσει εντολή στον Πάνιτσα να σκοτώσει τον Ντάεφ, πράγμα το οποίο και έκανε στις αρχές ( τέλη Ιανουαρίου ) του 1907. Αλλά και για τον Σαντάνσκυ ή τύχη δεν υπήρξε ευνοϊκή. Οι εσωτερικές Βουλγαρικές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εξόντωσή του. Έτσι το 1915 δολοφονήθηκε στο Πιρίν από οπαδούς του δεξιού φιλοβουλγαρικού επαναστατικού κινήματος, αφήνοντας  μετέωρο το σύνθημα ¨Η Μακεδονία στους Μακεδόνες¨, ενώ είχε ταχθεί κατά της απόσχισης των βιλαετίων Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου από την οθωμανική αυτοκρατορία.
Η θέση αυτή τον οδήγησε σε προσέγγιση και συνεργασία με το νεοτουρκικό καθεστώς.
Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας υπήρξε η προσπάθειά του να εξουδετερώσει τα ελληνικά ένοπλα σώματα, αλλά και τους Βουλγάρους κομιτατζήδες (φιλομοναρχικούς) στις περιοχές Σερρών-Δράμας-Μελενικίου.
Δρ. Τάσος ΣαββίδηςΚρηνίδες Φιλίππων, 05/07/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου