Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018

ΜΕ ΘΕΑ ΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ( Kavalla’ ya bakan )! Η ΚΑΒΑΛΛΑ ΑΣΕΛΓΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΤΩΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ. ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ( 1η φωτογραφία: Αρχαία Ελληνίδα της Καβάλας του 1913. 2η φωτογραφία η Οθωμανική τράπεζα Καβάλλας της δεκαετία του 1930, προφανώς αυτήν καμάρωναν οι αρχαίοι Έλληνες από το θέατρο των Φιλίππων )

        Με θέα την πόλη της Καβάλλας ή αλλιώς με Θεά την Καβάλλα! Αυτό τον τίτλο επέλεξαν οι για το 61ο φεστιβάλ Φιλίππων! Μία απίστευτη ιστορική πρόκληση. Ασέλγεια στην ιστορία των Φιλίππων και όχι μόνο. Ασελγούν πάνω στην ιστορία της Μακεδονίας και των Φιλίππων. Και αυτή τη φορά δεν φταίνε οι Σκοπιανοί, ούτε οι Βούλγαροι ή οι Τούρκοι. Αναρωτιέμαι που βρίσκονται όλοι αυτοί οι Ελληναράδες πατριώτες που κάνουν πορείες για τη Μακεδονία. Τώρα που οι Καβαλλιώτες  έκανα δώρο στην Τουρκία το αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, δεν έχουν να πουν τίποτα; Πρίν λίγες ημέρες η Δήμαρχος της Καβάλλας και ο αντιπεριφερειάρχης το έπαιζαν Μακεδονομάχοι. Τώρα τι ακριβώς κάνουν; Ούτε στα πιο εφιαλτικά σενάρια της νοσηρής μου φαντασίας μπόρεσα να φανταστώ κάτι παρόμοιο. Εγώ, που θεωρώ τους Φιλίππους καταχτημένη πόλη και τη Καβάλλα τον πιο δεινό κατακτητή της ιστορίας των Φιλίππων, κατάντησα μικρόνοος και περιττόφειδος. Το 61ο φεστιβάλ Φιλίππων, φέρει τον τίτλο <<Με ΘΕΑ την Καβάλλα>>!!! Ποιο νοσηρό μυαλό μπόρεσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να παίζει με την ιστορία ενός ολόκληρου λαού; Τι σχέση μπορεί να έχει η Καβάλλα με την Αρχαία  Ελλάδα, τους Φιλίππους και το Αρχαίο Θέατρο; Τι είναι αυτό που συνδέει μια τουρκόπολη με μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος; Θέλοντας να προκαλέσουν και να υποτιμήσουν ακόμη περισσότερο τους Φιλίππους και την ιστορία τους, σκέφτηκαν να ασελγήσουν ακόμη περισσότερο πάνω στο ιστορικό πτώμα της Αρχαίας πόλης. Έκαναν την παρουσίαση του φεστιβάλ στο κάστρο της Καβάλλας! Σε ένα Τουρκικό μνημείο, έκαναν την παρουσίαση ενός φεστιβάλ με αναφορά ένα Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και μία πόλη! Μάλιστα στις διάφορες εικόνες που βλέπω, αλλού το φεστιβάλ Φιλίππων απεικονίζεται με το κάστρο της Καβάλλας, αλλού με το υδραγωγείο ( έργο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, καθαρός αρχαίος Έλληνας και ένας από τους πιο σπουδαίους δραματουργούς ) και αλλού με κάτι καράβια διότι ως γνωστόν οι Φίλιπποι είναι παραθαλάσσιοι!
Ο βιασμός της ιστορίας και της λογικής δεν σταματά εδώ όμως. Το θέα το γράφουν με κεφαλαία ( ΘΕΑ ) για να μπορεί να διαβαστεί ( όπως λένε οι ίδιοι ) και ως ¨ με Θεά την Καβάλλα¨!!! Μάλιστα, δίπλα στον Διόνυσο, τον Θεό του θεάτρου, υπήρξε και η Θεά Καβάλλα, η προστάτιδα των παραχαραχτών και βιαστών της ιστορίας. Ανάμεσα στον Δία, τον Απόλλωνα, τον Ποσειδώνα, την Άρτεμη, την Ήρα, την Αθηνά, υπήρχε και η Θεά Καβάλλα!
Δηλαδή, πήγαιναν οι Αρχαίοι Έλληνες στο θέατρο των Φιλίππων και απέναντι καμάρωναν την Καβάλλα ( προσέξτε, ούτε καν τη Νεάπολη! ). Βγαίνοντας από το θέατρο ( οι Αρχαίοι Έλληνες, πάντα ) έκαναν και μία δέηση στη Θεά Καβάλλα! Κατάλαβα καλά ή κάπου μπερδεύτηκα;  Φυσικά, οι μεγάλοι ιστορικοί της Καβάλλας δε άρθρωσαν ούτε μία λέξη! Τα ΜΜΕ της Καβάλλας, κάνουν πως αλλού βρέχει. Οι πατριώτες Ελληναράδες δεν θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας, δεν αλλάζει η ιστορία τους, δεν πληγώνεται η εθνική τους υπερηφάνεια με αυτή την ιστορική ασέλγεια! Οι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν τόση σχέση με την ιστορία των Φιλίππων όσο είχε ο Μάρκο Πόλο με τα Goodys  και όλοι είμαστε μια χαρούμενοι οικογένεια! Μήπως, λέω  μήπως, εμείς οι κάτοικοι των Φιλίππων, πρέπει να κάνουμε επιτέλους κάτι; Πότε θα αντιδράσουμε; Γιατί επιτρέπουμε να βιάζουν καθημερινά τον τόπο και την ιστορία μας; Τι περιμένουμε, ποια είναι η σταγόνα αυτή που θα ξεχειλίσει το ποτήρι; Να κάνουν τις παραστάσεις Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στην Τουρκική γλώσσα;  Κάνω, λοιπόν, εγώ την αρχή. Προτείνω να αλλάξει ο τίτλος του φεστιβάλ, από την Ελληνική γλώσσα στη Τουρκική. Για να μην κουράζονται τους το δίνω έτοιμο : Kavallaya bakan.
Καλή σκλαβιά να έχουμε, ευτυχισμένος σκλάβος είναι ο σκλάβος που δεν σκέφτεται!
Τάσος Σαββίδης,
Κρηνίδες Φιλίππων, 16/06/2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου