Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Η ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΟΠΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ. ΟΤΑΝ Η ΚΑΒΑΛΛΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΤΑΝ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ( ΚΑΒΑΛΛΑ ) ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ( ΦΙΛΙΠΠΟΙ ) ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟ. ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΗΛΙΑ ΚΟΥΜΟΥΛΙΔΗ! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ( το επίμαχο σημείο είναι από το 6ο λεπτό και μετά ).

Συνέβη και αυτό! Η Καβάλλα, μέσω ενός δικτύου πόλεων που έχουν μεσαιωνικά κάστρα στο οποίο άνηκε, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας  στο υπουργείο εσωτερικών και στο υπουργείο πολιτισμού, με την οποία διαμαρτυρόταν   πως με τις συνενώσεις των δήμων στο πλαίσιο του <<Καλλικράτη>> κινδύνευε να χάσει το μεσαιωνικό της όνομα, δηλαδή το Καβάλλα,  από το αρχαίο Ελληνικό, δηλαδή το Φίλιπποι. Με άλλα λόγια έλεγε πως υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει το τουρκικό της όνομα ( το οποίο βάφτισε μεσαιωνικό ) από του Αρχαίο Ελληνικό των Φιλίππων. Την καταγγελία έκανε ο κ. Ηλίας Κουμουλίδης, τότε πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΦ, στο ιστορικό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φιλίππων της 14ης Μαίου του 2010 ( το επίμαχο σημείο είναι από το 6ο λεπτό και μετά ). Έχω πεί πολλές φορές πως το δημοτικό συμβούλιο της 14ης Μαίου του 2010 στο Δήμο
Φιλίππων, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία του δήμου. Ακούστηκαν πολλές αλήθειες και πράγματα που δεν ξέραμε ή υποψιαζόμασταν χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι. Στο σημερινό μας άρθρο Στην Ανοπαία Ατραπό των Φιλίππων, θα ασχοληθούμε με μία απίστευτη καταγγελία του τότε προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΦ ( Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και Πολιτισμού Φιλίππων, αν θυμάμαι καλά το ακρωνύμιο ), κυρίου Κουμουλίδη Ηλία. Η Καβάλλα άνηκε σε ένα δίκτυο πόλεων που είχαν μεσαιωνικό κάστρο. Το δίκτυο αυτό έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στα υπουργεία εσωτερικών και πολιτισμού στην οποία ανέφερε πως με τις συνενώσεις των δήμων στο πλαίσιο του νόμου του Καλλικράτη, οι νέοι δήμου έπαιρναν  ονόματα από την τοπική, αρχαία, ιστορία τους. Έτσι οι πόλεις αυτές έχαναν το μεσαιωνικό τους όνομα χάριν του Αρχαίου Ελληνικού!!!
( είχα σκοπό να αναφερθώ σε άλλο θέμα, αλλά επειδή στο άρθρο μου για τις βαθιά ισλαμικές καταβολές της πόλεως της Καβάλλας μια πολύ καλή φίλη διαφώνησε, και πολύ καλά έκανε, σκέφτηκα να αναφερθώ σ’ αυτό το θέμα για να υπάρξει και μία απάντηση στα λεγόμενα της καλή μας φίλης η οποία, θα το ξαναπώ, καλά έκανε και διαφώνησε εφόσον έχει άλλη άποψη ). Αυτό που βλέπουμε στη διαμαρτυρία της Καβάλλας είναι κάτι μοναδικό! Η Καβάλλα υπερασπίζεται ένα τουρκικό όνομα εις βάρος ενός Αρχαίου Ελληνικού! Το ακόμη πιο τραγικό είναι πως τελικά το πέτυχε! Υπερίσχυσε το Τουρκικό του Αρχαίου Ελληνικού!!! Σήμερα ο καλλικρατικός δήμος λέγεται  << δήμος Καβάλλας >>! Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η Καβάλα υπερασπίζεται το Τουρκικό της όνομα ( στην διαμαρτυρία της το βαπτίζει μεσαιωνικό ) . Το 1924 έδωσε μάχη για να κρατήσει το τουρκικό όνομα <<Καβάλλα>>  καθώς η επιτροπή ονοματοδοσίας είχε προτείνει το όνομα <<Νεάπολις>> για την συγκεκριμένη πόλη. Η επιτροπή ήθελε να δώσει ένα όνομα που θα έδειχνε την ιστορική συνέχεια των πόλεων, από την αρχαία Ελλάδα έως τις ημέρες μας, π. χ. η Ραχτσά μετονομάστηκε σε Κρηνίδες. ( για όσους δεν γνωρίζουν, η επιτροπή ονοματοδοσίας ήταν μία επιτροπή που σχηματίστηκε από επιφανείς καθηγητές ιστορίας, το 1922 με σκοπό να δώσει ονόματα στις πόλεις από την τοπική τους, αρχαία Ελληνική, ιστορία, ή να επαναφέρει τα αρχαία Ελληνικά ονόματα που είχαν οι πόλεις πριν από τη ρωμαϊκή και τουρκική κατάκτηση. Αυτό διότι πολλές πόλεις και χωριά είχαν πλέον τουρκικά, σλαυικά, λατινικά, ονόματα και το σχέδιο προέβλεπε τον <<εξελληνισμό>> τους. Στην περίπτωση που εξετάζουμε τώρα όμως, την καταγγελία του κ. Κουμουλίδη, το όνομα δεν αφορούσε μόνο την πόλη της Καβάλλας αλλά και μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ελλάδος! Και όμως, η Καβάλλα είχε το θράσος να υποστηρίξει πως έπρεπε να υπερισχύσει το τουρκικό όνομα έναντι του Αρχαίου Ελληνικού. Προσέξτε! Η Καβάλλα ήθελε μόνο το τουρκικό όνομα, δεν πρότεινε δηλαδή να ονομαστεί ο νέος δήμος <<δήμος Νεάπολις >> ή  <<δήμος Χριστούπολης>>.  Με τον πιο επίσημο τρόπο λοιπόν η Καβάλλα απεμπόλησε τόσο την αρχαία Ελληνική, όσο και τη Ρωμαϊκή της ιστορία. Η ίδια η Καβάλλα δεν θέλησε και δεν θέλει να είναι μια πόλη που ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνει στις ημέρες μας. Η ίδια η Καβάλλα θέλει να είναι μια τουρκόπολη ή αν θέλετε, όπως το ονομάζει η ίδια , μια μεσαιωνική πόλη. Και μπορεί το 1924, όταν και πάλι αρνήθηκε το όνομα Νεάπολις και υπερασπίστηκε το Καβάλλα, να υπήρχε το οικονομικό συμφέρον από πίσω, λόγω της εμπορικότητας του <<Καπνά Καβάλλας>>, αλλά το 2010 << Καπνά Καβάλλας>> δεν υπήρχαν! Το κακό για εμάς τους Φιλιππικούς ( όχι Φιλιππισίους, είναι μια γελοία χριστιανική λέξη, που προέκυψε από την αδυναμία των χριστιανών να μιλήσουν την ελληνική γλώσσα ) δεν είναι πως η Καβάλλα υπερασπίζεται την τουρκική της ονομασία αλλά το ό, τι επέβαλε και σε εμάς να αυτοπροσδιοριζόμαστε  με αυτήν τη τουρκική λέξη που στα αρχαία τουρκικά σημαίνει μικρό χωρίο!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 02/06/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου