Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 1663. ΙΔΡΎΕΤΑΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ BELLES – LETTERS. ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ.


  
25 Ιουνίου του 1663. Ιδρύεται, στο Παρίσι, η Ακαδημία Επιγραφών και bellesletters. Η ακαδημία ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους Φιλίππους και έκανε αρκετές αποστολές στην αρχαία πόλη.

Γνωστή ως "Μικρή Ακαδημία" πριν από την επίσημη δημιουργία της, πήρε το όνομά της από την "Βασιλική Ακαδημία Επιγραφών και Μετάλλων", "Βασιλική Ακαδημία Επιγραφών και Belles-Lettres", "Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνών, της λογοτεχνίας και των καλών τεχνών "και" το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνών, την ιστορία των τάξεων και την αρχαία λογοτεχνία "πριν βρει την 21η Μαρτίου 1816 το σημερινό του όνομα.
Η αποστολή της Ακαδημίας ήταν να δημιουργήσει αρχικά τις επιγραφές και τα νομίσματα των μνημείων και των μεταλλίων προς τιμήν του βασιλιά 
Λουδιβίκου XIV . Για να γίνει αυτό, έπρεπε να μελετήσει τα μετάλλια και άλλα σπάνια, αρχαία και σύγχρονα, του υπουργικού συμβουλίου του βασιλιά και των αρχαίων μνημείων της Γαλλίας.
Πολύ γρήγορα, η Ακαδημία ασχολήθηκε με την αρχαιολογία και την ιστορία με την ευρύτερη έννοια. Το διάταγμα της 16ης Ιουλίου 1701 , υπό την ηγεσία του κ. Jérôme Phélypeaux , υπουργού στο σπίτι του βασιλιά , το μετατρέπει σε πραγματικό κρατικό θεσμό. Η ύπαρξή της επιβεβαιώνεται με επιστολές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Φεβρουαρίου 1713 που έδωσε ο Louis XIV στο κάστρο του Marly .
Από το 1717 , ημερομηνία δημοσίευσης του πρώτου τόμου, μέχρι το 1793 , ημερομηνία κατά την οποία διαλύθηκε, δημοσιεύει 317 ιστορικές μνήμες, οι οποίες είναι περισσότερο αφιερωμένες στη Γαλατία και στον Μεσαίωνα : μελέτες αρχαίας γεωγραφίας, λογοτεχνία, βοηθητικές ιστορικές επιστήμες ( επιγραφική , νομισματική , σιγιλιστική , κλπ.), την ιστορία των θεσμών, τα έθιμα και τα έθιμα.
Το έργο της Ακαδημίας βασίζεται αρχικά σε αρχαιολογικά έγγραφα και πηγές και ως εκ τούτου έχει φήμη για ποιότητα και σοβαρότητα. Πολλοί ακαδημαϊκοί θεωρούνται μεταξύ των ιδρυτών της ιστορικής επιστήμης στη Γαλλία: ο πατέρας Jean Lebeuf , ο Jean-Baptiste Curne de Sainte-Palaye , ο Louis-Georges de Bréquigny , ο κόμης του Caylus ή ο Nicolas Fréret για παράδειγμα. Η Ακαδημία αποκτούσε έτσι ένα πολύ υψηλό κύρος καθ 'όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα .
Ο κανονισμός της 22ας Δεκεμβρίου 1786 καταλήγει στο συμπέρασμα κάνοντας την ιστορική έρευνα ως τέτοια τον κύριο σκοπό του θεσμού: «Το κύριο και άμεσο αντικείμενο της ιστορίας της Ακαδημίας θα επικεντρωθεί κυρίως στο 1 ) στη μελέτη των γλωσσών, ιδιαίτερα των ανατολικών γλωσσών και των ελληνικών και λατινικών γλωσσών 2) σε μνημεία κάθε είδους, μετάλλια, επιγραφές, κλπ., σχετικά με την αρχαία ιστορία και την ιστορία του Μεσαίωνα [ .] 5) μελετώντας τις επιστήμες, τις τέχνες και τις τέχνες των αρχαίων, συγκρίνοντάς τις με εκείνες των σύγχρονων ... "
Κατά τη Γαλλική Επανάσταση , το διάταγμα της 27ης Νοεμβρίου 1792 απαγόρευσε στις Βασιλικές Ακαδημίες να προβλέψουν την αντικατάσταση των αποθανόντων ακαδημαϊκών, τότε το διάταγμα της 8ης Αυγούστου 1793 διέταξε την καταστολή "όλων των ακαδημαϊκών και λογοτεχνικών εταιρειών που έχουν άδεια ή προικισθεί από το Έθνος". Η Βασιλική Ακαδημία Επιγραφών και η Belles-Lettres γίνεται η 3η τάξη (πρώτη "λογοτεχνία και καλές τέχνες", τότε "ιστορία και αρχαία λογοτεχνία") του Ινστιτούτου Γαλλίας που ιδρύθηκε με το 
Σύνταγμα της χρονιάς ΙΙΙ ( 1795 ).
Το διάταγμα της 21ης Μαρτίου του 1816 που αποκαθιστά το όνομα της Ακαδημίας Επιγραφών και των Belles - Lettres.
Η ακαδημία των επιστημών και οι belles-lettres είναι η αρχή της δημιουργίας της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Ένωσης .
Σήμερα, οι αποστολές της Ακαδημίας έχουν γίνει ευρύτερες, με προτίμηση για την ιστορία της Γαλλίας και των γαλλικών, γλωσσολογικών , αρχαιολογικών και ανατολικών σπουδών.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 24/06/2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου