Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 1917. ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΡΙΣΟΥΝ ΚΟΛΟΓΕΡΟΥΣ. Φωτογραφία: η μονή Εικοσιφοίνισσας το 1935.
        22 Ιουνίου του 1917, βούλγαροι στρατιώτες εισβάλουν στη μονή Εικοσιφοίνισσας, στο Παγγαίο με σκοπό να συλλάβουν και να εξορίσουν τους καλόγερους. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση ενός καλόγερου που δόθηκε σε διεθνή επιτροπή αποτίμησης των καταστροφών στις Βουλγαροκρατούμες περιοχές κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα γεγονότα είχαν ως εξής:  <<  Βούλγαροι στρατιώτες, στις 22 Ιουνίου του 1917, υπό τη διοίκηση ενός αξιωματικού, ήρθαν στο μοναστήρι για να μας στείλουν εξορία ( μερικοί μοναχοί ήταν άρρωστοι και άλλοι ηλικίας πάνω από 90 ετών )μας απαγόρευσαν αυστηρά να πάρουμε μαζί μας πράγματα παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αυτά θα έπρεπε να είχαν βάρος όχι μεγαλύτερο των πέντε ( 5 ) οκάδων. Την επομένη, ύστερα από τη θεία λειτουργία, μας οδήγησαν στη Δράμα.  Την ίδια ημέρα μετέφεραν στη Δράμα τα μικρά και μεγάλα ζώα της μονής. Μετά από αυτό, και όλη η υπόλοιπη περιουσία της μονής καταστράφηκε >>.
            Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε ποιο βαθμό έφτασαν οι ζημιές που προκάλεσαν οι Βούλγαροι στρατιώτες στην μονή Εικοσιφοίνισσας κατά την εισβολή τους στις 22 Ιουνίου του 1917.
Είναι σίγουρο όμως, πως οι ζημίες ήταν τεράστιες. Από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον προϊόν μεγάλης ψυχικής αναταραχής ( και είναι απολύτως  φυσιολογικό και λογικό ), η κατάθεση του καλόγερου πως καταστράφηκε το σύνολο της περιουσίας της μονής, εκτός και αν με τη αναφορά του αυτή, εννοούσε πως εξαιτίας της κατάσχεσης ( κλοπής ) των μεγάλων ζώων δεν ήταν εφικτή η καλλιέργεια των χωραφιών και ως εκ τούτου καταστράφηκε το σύνολο της προσδοκώμενης παραγωγής, άρα και των χρημάτων που ανέμενε από αυτήν η μονή. Στα ερωτήματα αυτά, είναι πολύ πιθανόν, να μην βρούμε ποτέ την ακριβή απάντηση, είναι όμως σίγουρο πως η μονή της Εικοσιφοίνισσας ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της Βουλγαρικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δρ. Σαββίδης Τάσος
Κρηνίδες Φιλίππων, 21/06/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου