Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 1891. ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΚΤΟΡ ΜΠΕΡΑΡ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ.


            19 Ιουνίου του 1891. Ξεκινά το οδοιπορικό του Βικτόρ Μπεράρ ( ή Βίκτωρα Μπεράρ, για όσους αρέσκονται να ελληνοποιούν τα ονόματα ) στη Μακεδονία. Το οδοιπορικό θα διαρκέσει δύο χρόνια ( 1891 – 1892 ) και αργότερα ο διάσημος αρχαιολόγος, γιατρός και πολιτικός  θα το εκδώσει με τίτλο << οδοιπορικό στη Μακεδονία 1891 – 1892 >>.  Ο Βικτόρ Μπεράρ θα επισκεφθεί και τους Φιλίππους και μάλιστα δεν θα είναι η μοναδικά φορά. Γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα, ο Μπενάρ, θα επισκεφθεί και άλλες φορές τους Φιλίππους, τη Μακεδονία και την Ελλάδα γενικότερα, συνοδεύοντας τον στα ταξίδια του τον διάσημο φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά. Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης του οδοιπορικού του δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι διότι διάφοροι μελετητές δίνουν διαφορετικές ημερομηνίες ( έχω την αίσθηση πως η διαφωνία του είναι στο ποια ακριβώς στιγμή θεωρούν ως <<έναρξη>> του οδοιπορικού. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι πως μέσα από το οδοιπορικό του Μπεράρ έχουμε μια εικόνα της Μακεδονίας του 1891 -1892. Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη προσφορά του Μπεράρ στην Ελλάδα, καθώς μετέφρασε και τα Ομηρικά έπη.
            Ήταν γιος του φαρμακοποιού στη Mozel Jea-Baptiste Bérard και αδελφός του Λέοντος
Μπεράρ καθηγητή της Λυών, γνωστού καρκινολόγου εκείνης της εποχής. Σπούδασε στη σχολή École normale supérieure (1884-1887), ενώ αργότερα έγινε μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (1887-1890)και στη συνέχεια διετέλεσε διπλωμάτης την περίοδο, που στο θρόνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βρισκόταν ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, ασκώντας κριτική για την αντιμετώπιση των κοινοτήτων των Αρμενίων. Το 1894 αρθρογραφούσε στη Revue de Paris. Δίδαξε επίσης γεωγραφία (1896 - 1914) στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ναυτιλίας στο Ecole Pratique des Hautes Etudes, ενώ αργότερα ασχολήθηκε και με την πολιτική σε τοπικό επίπεδο.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 18/06/2017

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου