Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΡΗΝΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟ 1899!
        Μία ακόμη φωτογραφία από τις Κρηνίδες του 19ου αιώνα. Πρόκειται για μία φωτογραφία  που τράβηξε ο Paul Pedrizet τον Αύγουστο του 1899. Η ακριβής τοποθεσία είναι πολύ εύκολο να προσδιοριστεί, πέραν της αναφορά του ίδιου του Paul Pedrizet, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι περιηγητές κάνουν λάθος, τόσο στο όνομα της τοποθεσίας όσο και στην περιγραφή αυτού που βλέπουν. Πρόκειται για το ιερό των βράχων του Συλβανού στους Φιλίππους και ο άνθρωπος στην φωτογραφία χρησιμεύει μάλλον για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των επιγραφών. Αυτά τα  αναφέρει, στην περιγραφή της φωτογραφίας ο ίδιος ο Paul Pedrizet, του οποίου φωτογραφία είχαμε δημοσιεύσει  πριν από μερικές ημέρες και απεικόνιζε το χάνι των Κρηνίδων στη θέση «Ντικιλί Τάς». Ο Paul Pedrizet  επισκέφθηκε τρείς φορές, τουλάχιστον, τους Φιλίππους από το 1894 έως το 1899. Οι επισκέψεις του έγιναν για λογαριασμό της Γαλλικής Ακαδημίας Επιγραφών ( ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1663. Στην στήλη «Σαν σήμερα στους Φιλίππους» έχουμε το θέμα στην σημερινή ημερομηνία ). Ο ίδιος ο Paul Pedrizet αναφέρει πως ο άνθρωπος στην φωτογραφία είναι Πομάκος και μάλιστα διευκρινίζει πως οι Πομάκοι είναι Βούλγαροι μουσουλμάνοι. Προφανώς, κάποιοι έτσι του είπαν και αυτό έγραψε. Ο άνθρωπος της φωτογραφίας δεν είναι Πομάκος.
Στις Κρηνίδες δεν ζούσαν Πομάκοι ως μόνιμοι κάτοικοι. Ωστόσο, αρκετοί ήταν αυτοί που κατέβαιναν για να δουλέψουν, κυρίως ως βοσκοί. Άλλωστε και η φορεσιά του δεν είναι Πομακική, αλλά ξεκάθαρα Τουρκική. Στις Κρηνίδες, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, ζούσαν κυρίως τουρκικής καταγωγής, ή εξισλαμισθέντες Έλληνες,  άνθρωποι. Ζούσαν, επίσης, μερικοί Έλληνες χριστιανοί οι οποίοι ήταν οι ιδιοκτήτες των χανίων. Οι τελευταίοι υποστήριζαν πως ήταν απόγονοι των κατοίκων της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Περίπου το 1880 ήρθαν στην περιοχή των Φιλίππων οι Σαρακατσάνοι, ενώ νωρίτερα ( από το 1580 και μετά, άρχισαν να έρχονται και Έλληνες από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία ). Από το 1850 και μετά, καθώς η Οθωμανική αυτοκρατορία έχανε συνεχώς εδάφη, άρχισαν να έρχονται,  ως πρόσφυγες, Τούρκοι από περιοχές των Βαλκανίων που απελευθερώνονταν. Οι έποικοι που έφεραν οι Οθωμανοί, καθ’ ολη τη διάρκεια της κατοχής των Φιλίππων, ήταν Κονιάροι και Γιουρούκοι. Από την ενδυμασία του ανθρώπου της φωτογραφία και κυρίως από το γεγονός πως στο ζωνάρι του έχει περασμένο  μαχαίρι ( οι Παμάκοι είναι σίγουρο πως δεν οπλοφορούσαν ), μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι Κονιάρος. Οι Γιουρούκοι είχαν διαφορετική ενδυμασία. Την φωτογραφία που έστειλε ο κ. Στέφανος Πασβάντης, έχει καταγωγή από τις Κρηνίδες, μαζί με άλλες 19 της ίδιας περιόδου, ενέργεια για την οποία θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 25/06/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου