Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

ΚΡΗΝΙΔΕΣ 1894 -1899. ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!        Μια φωτογραφία που μας έρχεται από τις Κρηνίδες μεταξύ των ετών 1894 και 1899, έρχεται να αλλάξει όλα όσα κάποιοι ήθελαν να πιστεύουμε για την ιστορία μας. Την φωτογραφία έβγαλε ο Γάλλος αρχαιολόγος Paul Perdizet ( 1870 – 1938 ) και στα δικά μου χέρια ήρθε από τον καλό φίλο, με καταγωγή από τις Κρηνίδες, Στέφανο Πασβάντη, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά. ο Γάλλος αρχαιολόγος  επισκέφθηκε την Ελλάδα τρεις φορές από το 1894 έως το 1899 και η εργασία του, μαζί με τις φωτογραφίες, δημοσιεύθηκε το 1900. Η φωτογραφία που θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο είναι μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια των γνώσεων που είχαμε για τους Φιλίππους και τις Κρηνίδες μέχρι σήμερα. Εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζω με σθένος πως η περιοχή από τη Θέση Ντικιλί Τας ( και ακόμη πιο ανατολικά ) μέχρι και την πύλη της Νεαπόλεως στα τείχη των Φιλίππων ήταν γεμάτη από κρατικά κτήρια, μεγάλου μεγέθους, καθώς και από αγάλματα. Ο σημερινός δρόμος από τις Κρηνίδες μέχρι την διασταύρωση για τους Φιλίππους, ήταν η αρχαία Εγνατία οδός. Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχαν αγάλματα, ναοί, κρατικά κτήρια.
Τη γνώση αυτή δεν μου την έδωσε κάποιο ον από το υπερπέραν, αλλά κάτοικοι των Κρηνίδων, μεγάλης ηλικίας ( κάποιοι δεν ζουν σήμερα ). Το τι άκουσα από τους <<γνώστες>> της ιστορίας δεν λέγεται! Χωρίς να θέλω να πέσω στην παγίδα της έπαρσης, αυτή η φωτογραφία έρχεται να με επιβεβαιώσει και να καταρρίψει κάθε άλλη εκδοχή. Οι Φίλιπποι δεν ήταν μια καστρούπολη, όπως την θέλουν κάποιοι και κάποιες, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η υποβάθμιση της ιστορίας της πόλης. Αυτό που δείχνει η φωτογραφία απεικονίζει την περιοχή μπροστά από τα χάνια. Το κτήριο που φαίνεται στο βάθος είναι το χάνι του Βογιατζή Αντώνη. ‘Αρα η περιοχή που βλέπουμε είναι από το μνημείο και τα χάνια στη θέση Ντικιλί Τάς και προς το κέντρο ( το σημερινό κέντρο ) των Κρηνίδων. Οι εκατοντάδες κίονες και άλλες μεγάλες κατεργασμένες πέτρες μας μαρτυρούν την παρουσία μεγάλων  κτηρίων. Αν μπορούσαμε να δούμε και άλλο δυτικότερα, θα βλέπαμε την ίδια εικόνα έως τα τείχη των Φιλίππων. Μέτα την δημοσίευση αυτής της φωτογραφίας θα πρέπει να σταματήσει κάθε παραφιλολογία για την ιστορία των Φιλίππων, αλλά και των Κρηνίδων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την φωτογραφία είναι πολλά. Εμείς θα μείνουμε σε δύο. Πρώτο ερώτημα ( ή ομάδα ερωτημάτων με κοινή βάση ), για ποιον λόγο η αρχαιολογική υπηρεσία ( Εφορεία Αρχαιοτήτων, αν θέλετε ) δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη φωτογραφία; ( η εν λόγω δημοσίευση είναι  από το πανεπιστήμιο της Λωρένης, αλλά πολύ εύκολο να τη βρεί κάποιος ) Αν γνωρίζουν την ύπαρξή της, γιατί μας την αποκρύπτουν; Γιατί δεν αλλάζουν το ψευδές ( όπως αποδεικνύεται από τη φωτογραφία ) αφήγημά τους; Το δεύτερο ερώτημα που θέλω να σταθώ ( η ομάδα ερωτημάτων, αλλά με κοινή βάση ), είναι το εξής: Τι απέγιναν όλοι αυτοί οι κίονες και τα ερείπια; Ποίος ή ποιοι τα πήραν και πότε; Που τα πήγαν; Που βρίσκονται σήμερα;  Περιμένω τις απαντήσεις τους αλλά και ένα μεγάλο συγγνώμη, όχι από εμένα που με  ειρωνεύονταν τόσα χρόνια, αλλά από το σύνολο των κατοίκων των Φιλίππων.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 11/06/2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου