Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 1858. ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Ο ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΜΠΟΥΑΣΟΝΑ, Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΛΕΛΗΝΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ.
        18 Ιουνίου του 1858. Γεννιέται στην Ελβετία ένας άνθρωπος ο οποίος, 150 χρόνια αργότερα, θα είναι τα μάτια μας στην προσπάθειά μας ψηλαφίσουμε την πρόσφατη ιστορία μας. Διάσημος φωτογράφος, επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα, κυρίως μετά το 1990. Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες των Φιλίππων ( Κρηνίδων ) των αρχών του 20 αιώνα , τις οφείλουμε στο Φρεντερίκ Μπουασονά. Γόνος «φωτογραφικής δυναστείας», ως περιγράφεται, o νεαρός Μπουασονά φέρεται ως πολύπλευρο ταλέντο που συνδύαζε τα σπορ(αλπινισμός), τη μουσική και τις καλές τέχνες. Επηρεασμένος από τον δάσκαλό του Ούγγρο Κόλερ, ανέπτυξε τη δική του τεχνική στη φωτογραφία, η οποία, μαζί με τη χρήση νέων υλικών, τού απέφερε πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας έκθεσης του Παρισιού. Το εργαστήριο που κληρονόμησε από τον πατέρα του το διαχειρίστηκε μαζί με τον χημικό αδελφό του Εντμόν-Βικτόρ. Η ορθοχρωματική πλάκα, δική τους επινόηση έδινε βελτιωμένο φωτογραφικό αποτέλεσμα. Φωτογραφίζοντας το Mont-Blanc, με τηλεφακό  κατασκευασμένο στην Αγγλία, κατόρθωσε να διακρίνει το μπλε του ουρανού από το λευκό του χιονιού στη φωτογράφισή του, διαμορφώνοντας μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου.
Την περίδο 1900 – 1930 επισκέφθηκε αρκετές φορές την Ελλάδα αποτυπώνοντας με τη φωτογραφική του μηχανή όψεις της ελληνικής κοινωνίας. Το 1903 επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα μαζί με τον Ντανιέλ Μπο - Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Μαζί με τον Ντανιέ και τον κυνηγό Χρήστο Κάκαλο κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, τον Αύγουστο του 1913. Το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα το πραγματοποίησε το 1930 οπότε και επισκέφθηκε το Αγιον ‘ορος. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την Πελοπόννησο , την Ανδρίτσαινα, την Αθήνα, την Ιθάκη, την Κρήτη κ.α. Συνοδοιπόρος σε πολλά ταξίδια του στην Ελλάδα υπήρξε ο ελληνιστής Βοκτός Μπεράρ. Το αρχείο του με τις ελληνικού περιεχομένου φωτογραφίες του φυλάσσεται στο Μουσείο φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. O γιος του Ανρί-Πολ βρέθηκε σε αποστολή στο μέτωπο της Μικράς Ασίας το 1921 και αποτύπωσε με το φακό του πολύτιμα τεκμήρια από τα μετόπισθεν. Το αρχείο του Ανρί-Πολ δωρήθηκε από την οικογένεια Μπουασονά στο Μουσείο Μπενάκη. Τους Φιλίππους και τις Κρηνίδες τα επισκέφθηκε το 1905.
Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 08/09/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου