Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1185. Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ Α΄ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΖΗΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΡΜΑΝΔΟΥΣ.        17 Ιουνίου του 1185. Ο στρατηγός Ιωάννης Κομνηνός, γιος του αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής ( Βυζαντινής ) αυτοκρατορίας Ανδρονίκου Α΄ Κομνηνού, ζητά καταφύγιο στην πόλη των Φιλίππων μετά την αποτυχία του να κρατήσει τους Νορμανδούς  έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης. Το τεράστιο ερώτημα που γεννιέται προέρχεται από την εξέλιξη των γεγονότων. Ενώ οι Νορμανδοί κατάφεραν να περάσουν τα τείχη της Θεσσαλονίκης και να κατακτήσουν την πόλη δεν κατάφεραν το ίδιο στους Φιλίππους! Ενώ πολιόρκησαν την πόλη δεν κατάφεραν να την καταλάβουν. Έμειναν εκτός τειχών και σε « αντίποινα» κατέστρεψαν τα έργα διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων, δηλαδή κάποια φράγματα στα γύρω βουνά που είχε κατασκευάσει ο Φίλιππος! Το ερώτημα που γεννιέται είναι το εξής. Ήταν οι Φίλιπποι τόσο ισχυροί που μπόρεσαν να κρατήσουν τους Νορμανδούς εκτός των τειχών τους τη στιγμή που δεν το κατάφερε ούτε η Θεσσαλονίκη; Ένα στοιχείο που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το ιστορικό γεγονός είναι πως οι Φίλιπποι δεν είχαν καμία απολύτως βοήθεια από την Κωνσταντινούπολη! Κατάφεραν να κρατήσουν τους Νορμανδούς εκτός των τειχών τους αποκλειστικά και μόνο με τις δικές τους δυνάμεις. Βέβαια, οι αρχαιολόγοι της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων θα σας πουν πως οι Φίλιπποι την εποχή εκείνη είχαν παρακμάσει και άλλα παραμυθάκια για μικρά παιδία! Ας επιστρέψουμε όμως στα ιστορικά μας. Ο Ιωάννης Κομνηνός είχε αναλάβει να προστατέψει και να απωθήσει τους Νορμανδούς από τη Θεσσαλονίκη και της γύρω περιοχή.
Αυτός όμως όχι μόνο αδιαφόρησε τελείως, αλλά επιδόθηκε και σε μία τρυφηλή ζωή, που τόσο αγαπούσε και συνήθιζε! Πριν ακόμα πέσει στα χέρια των Νορμανδών η Θεσσαλονίκη, φρόντισε και διέφυγε, παρατώντας ουσιαστικά την πόλη στα χέρια των Νορμανδών, που τη λεηλάτησαν. Ο ίδιος ζήτησε, και βρήκε, καταφύγιο στην πόλη των Φιλίππων. Αλλά ακόμη και εκεί, όπως μας πληροφορεί ο Κώστας Δ. Κυριαζής στο βιβλίο του « Άννα η Φράγκα», όχι μόνο δεν οργάνωσε την άμυνα της πόλης ώστε να σταματήσει την προέλαση των Νορμανδών, αλλά «οργάνωσε κυνήγια και γλεντοκόπια με τους άλλους οφικιάλιους»! Αντιλαμβάνεται κανείς διαβάζοντας τα παραπάνω πως οι Φίλιπποι την εποχή εκείνη ήταν μια ισχυρή πόλη, παρά τις φιλότιμές προσπάθειες των αρχαιολόγων της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων να μας πείσουν για το ακριβώς αντίθετο! Δεν γνωρίζω, πραγματικά, αν το κάνουν από άγνοια. Αν είναι τόσο αδιάφοροι ώστε να μην γνωρίζουν τόσο απλά ιστορικά γεγονότα. Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω πως τα στοιχεία αυτά τα βρήκα εγώ που δεν είμαι ιστορικός ή αρχαιολόγος και δεν μπόρεσαν να τα βρουν οι καθ’ ύλη αρμόδιοι! Έχω την αίσθηση, ακριβώς επειδή πιστεύω πως δεν είναι τόσο άσχετοι, πως εκτελούν συγκεκριμένη εντολή που ολοκληρώνει το γενικότερο σχέδιο υποβάθμισης των Φιλίππων!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 17/06/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου