Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 360 π. Χ. ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΗΝΙΔΕΣ.        14 Ιουνίου του 360 π. Χ. Ιδρύονται από Θάσιους οι Κρηνίδες. Η εκμετάλλευση  των χρυσορυχείων του Παγγαίου, η σημαντική θέση της περιοχής και το εμπόριο ξυλείας ήταν μερικοί από τους βασικότερους λόγους της ιδρύσεως της αποικίας των Θασίων. Ιούνιος του 360 π. Χ. και οι Θάσιοι αποβιβάζονται στις ακτές της ηπειρωτικής Θράκης. Στόχος του η δημιουργία μια πόλεως που θα έλεγχε τα χρυσορυχεία του Παγγαίου κατά πρώτον λόγο. Η κομβική γεωγραφική θέση της περιοχής, καθώς ήταν ο μοναδικός, από στεριάς, δρόμος προς την Άνω και Ανατολική Θράκη αλλά και την Ασία, ήταν ένας δεύτερος λόγος. Τέλος τα πλούσια δάση της περιοχής και η εκμετάλλευσή τους ήταν μία ακόμη προσοδοφόρα οδός, καθώς το εμπόριο ξυλείας, κυρίως προς την Βόρεια Θράκη αλλά και τις χώρες της Αζοφικής, ήταν ένας τρίτος, πολύ σημαντικός λόγος. Εμπνευστής αυτού του σχεδίου των Θάσιων  φαίνεται πως ήταν ο Αθηναίος πολιτικός ( ένας από τους δεινούς ρήτορες των Αθηνών της εποχής εκείνης ) Καλλίστρατος, ο οποίος ζούσε εξοστρακισμένος στο νησί. Κατά δεύτερον λόγο, εμπνευστής, περισσότερο στο σχεδιασμό υλοποίησης του πλάνου, ήταν ο Τίμανδρος, επίσης Αθηναίος, αλλά στρατιωτικός, εξοστρακισμένος και αυτός στη Θάσο.
Βέβαια, η δημιουργία μια ισχυρής αποικίας στην περιοχή του Παγγαίου αποτελούσε διακαή πόθο πολλών Ελληνικών πόλεων, για πολλούς αιώνες πριν το 360 π. Χ.  Το χρυσοφόρο Παγγαίο, αποτελούσε πάντα πόλο έλξης, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για πολλά Θρακικά φύλα!  Στην θέση των Κρηνίδων υπήρχε μια μικρή κόμη με το όνομα Δάτο. Το Δάτο ίσως αποτελούσε την ιστορική συνέχεια του νεολιθικού οικισμού του Ντικιλί Τάς, αν και αυτό ακούγεται πολύ <<ρομαντικό>> αποτελεί πλέον σταθερά το γεγονός πως ο οικισμός του Ντικιλί Τας, τον 8ο  π. Χ. αιώνα μεταφέρθηκε από τον γνωστό λόφο, λίγα μέτρα δυτικότερα, εκεί που σήμερα είναι το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Στην Τελευταία έκδοση του πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, για την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, αναφέρεται πως τουλάχιστον 50 χρόνια πριν την ίδρυση των Κρηνίδων, στο Δάτο μιλούσαν αι έγραφαν την Ελληνική γλώσσα! Αυτή ήταν η κατάσταση που βρήκαν οι Θάσιοι, τον Ιούνιο του 360 π. Χ. στην περιοχή που ονόμασαν Κρηνίδες. Αυτό που έκαναν οι Θάσιοι ήταν αφενός να ενώσουν το Δάτο με άλλους μικρότερους οικισμούς που υπήρχαν πολύ κοντά, και να αφήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων εποίκων, μαζί με μια ισχυρή στρατιωτική φρουρά. Το ό, τι  η νέα πόλη προέκυψε από την ένωση πολλών μικρότερων οικισμών είναι ο λόγος του πληθυντικού αριθμού στο όνομά της. Ένας άλλος λόγος είναι οι πολλές πηγές που υπήρχαν ( και υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας ) στην περιοχή. Οι  Θάσιοι δεν είχαν την ευτυχία να <<χαρούν>> την νέα τους αποικία. Λίγα χρόνια μόλις αργότερα, οι Κρηνίδες, αποστασιοποιούνται από τη μητροπολιτική Θάσο και γίνονται ανεξάρτητη πόλη κόβοντας δικό τους νόμισμα. Το πολίτευμα των Κρηνίδων είναι δημοκρατικό και η πόλη πλέον κινείται αποκλειστικά και μόνο με στόχο την επιβίωσή της. Έτσι λοιπόν, το 356 π. Χ.,  με απόφαση της Εκκλησίας του Δήμου, αποφασίζεται η προσχώρηση των Κρηνίδων στη Μακεδονική συμμαχία. Οι πιέσεις από τα θρακικά φύλα, τα οποία αντιδρούσαν στο έλεγχο των χρυσορυχείων από τους Έλληνες, ήταν τεράστιες και έθεταν σε κίνδυνο ακόμα και την ιστορική συνέχεια της πόλης. Το τι ακριβώς έγινε όμως το 356 π. Χ. θα το δούμε πολύ σύντομα μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 13/06/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου