Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 346 π. Χ. ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ. Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΟΨΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑ.        12 Ιουνίου του 346 π. Χ. Οι Φίλιπποι, κατατροπώνουν από ξηράς και θαλάσσης της Νεάπολη. Υπό την αρχηγία του ίδιου του Φιλίππου του Β΄, οι Φίλιπποι καταφέρνουν τόσο συντριπτική ήττα στη Νεάπολη ώστε αυτή να μην ξανακόψει ποτέ δικό της νόμισμα. Λίγα χρόνια αργότερα οι Φίλιπποι υπό την αρχηγία του Φιλίππου κατατροπώνουν σε ξηρά και θάλασσα την συμμαχία Νεαπόλεως και Αθηνών. ( Η Αθηναίοι είχαν στείλει 20 τριήρεις). Μετά την συντριπτική ήττα της, η Νεάπολις δεν θα ξανακόψει ποτέ δικό της νόμισμα ( 346 π.Χ  ). Ωστόσο οι πολύ καλές σχέσεις της Νεαπόλεως με την Αθήνα φαίνεται ότι συνεχίζονται τουλάχιστον έως του 338 π. Χ. Η εμμονή της Νεαπόλεως στις συμμαχίες της με την Αθήνα θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της από του Μακεδόνες, 1,5 αιώνα αργότερα. Θα αναρωτηθεί κανείς, πως είναι δυνατόν να κατατρόπωσαν οι Φίλιπποι τη Νεάπολη στη Θάλασσα τη στιγμή που δεν είχαν δικό τους λιμάνι αλλά χρησιμοποιούσαν αυτό της Νεαπόλεως. Η απάντηση είναι απλή. Οι Φίλιπποι δεν χρησιμοποίησαν πότε, μα πότε, το λιμάνι της Νεαπόλεως.
Ο Μακεδονικός στόλος, τον Ιούνιο του 346 π. Χ. ξεκίνησε από το λιμάνι της Ηιώνας ( Αμφίπολης ). Οι Φίλιπποι, πάντα, χρησιμοποιούσαν το λιμάνι της Αμφίπολης, ακόμα και μετά την καταστροφή της πόλης από τους Σλαύους, τον 5 – 6 αιώνα μ. Χ. Ακόμα και μέχρι τον 19ο αιώνα το εμπόριο στην περιοχή των Φιλίππων γινόταν από την Αμφίπολη. Για να γίνω πιο σαφής, από τον Στρυμόνα, καθώς εκεί ήταν το λιμάνι. Σήμερα, αν κάνει κανείς μια βόλτα τον Στρυμόνα, θα δει δεξιά και αριστερά της όχθης τους, και σε αρκετά χιλιόμετρα βάθος, κάστρα. Τα κάστρα αυτά, ακριβώς αυτά τα φορτηγά πλοία επιτηρούσαν. Οι Φίλιπποι και η Νεάπολη είχαν πάντα εχθρικές σχέσεις. Σε καμιά περίοδο της ιστορίας τους ( της κοινής ) δεν υπήρξαν σύμμαχες πόλεις. Ένας άλλος μύθος που θα πρέπει, με την ευκαιρία να καταρρίψουμε, είναι πως η Νεάπολη, μετά την καταστροφή της, έγινε το επίνειο των Φιλίππων. Το λέω όσο πιο δυνατά μπορώ: Η Νεάπολη πότε δεν υπήρξε επίνειο των Φιλίππων! Αυτά είναι παραμυθάκια για μικρά παιδιά που τα έγραψαν μεγάλα παιδιά στην προσπάθειά τους να φτιάξουν την ιστορία όπως τους βολεύει!

Δρ. Τάσος Σαββίδης                                                                                                            Κρηνίδες Φιλίππων, 11/06/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου