Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 142 π. Χ. Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΜΑΙΟ ΠΡΑΙΤΟΡΑ ΛΟΥΚΙΟ ΤΡΕΜΕΛΙΟ.

05 Ιουνίου του 142 π. Χ. Ένας, μάλλον τυχοδιώκτης, εμφανίζεται  στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων και της Θράκης υποστηρίζοντας πως είναι και αυτός γιός του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας, Περσέα. Λίγα χρόνια πρίν ( 148 -147 π. Χ ) ένας άλλος επίδοξος επαναστάτης, ο Ανδρίσκος, είχε καταφέρει να πείσει πολλούς τοπικούς βασιλιάδες πως είναι γιος του Περσέα καταφέρνοντας να σχηματίσει ισχυρό στρατό. Γνωστός ως ψεύδο -Φίλιππος, ο ίδιος ονόμαζε τον εαυτό τους Φίλιππο, κατάφερε να απελευθερώσει πολλές περιοχές της Μακεδονίας και να εισέλθει στη Θεσσαλία,  εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως οι Ρωμαίοι δεν το είχαν πάρει στα σοβαρά
( έχουμε αναφερθεί σε αυτή την στήλη αναλυτικά σε   παλαιότερη ανάρτηση ). Αυτή τη φορά, μόλις πέντε ( 5 ) χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται, με όχι τόσο μεγάλη επιτυχία. Ένας παντελώς άγνωστος ( τουλάχιστον στους ιστορικούς ) ¨ πρίγκιπας¨ κάνει την εμφάνισή του. Ισχυρίζεται πως είναι και αυτός γιός του Περσέα, και το όνομά του είναι Φίλιππος ‘Ζ, στην ιστορία θα μείνει όμως ως ψευδο -  Αλέξανδρος. Καταφέρνει να ενώσει τις πόλεις της ευρύτερης περιοχής των Φιλίππων και κάποιες ανατολικότερα του Νέστου. Η νέα επανάσταση των Μακεδόνων ξεκινά! Οι δυνάμεις όμως του ψεύδο – Αλέξανδρου είναι πολύ μικρότερες από αυτές που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ο Ανδρίσκος. Αφετέρου, οι Ρωμαίοι, την φορά αυτή, δεν έδειξαν την ίδια υπεροψία. Στέλνουν λοιπόν, τον Πραίτορα Λούκιο Τρεμέλιο να αντιμετωπίζει τον επίδοξο απελευθερωτή της Μακεδονίας.
Δεν γνωρίζουμε  τουλάχιστον εγώ ) πόσες και ποιες πόλεις συμμάχησαν με τον ψευδο -  Αλέξανδρο ή Φίλιππο τον Ζ’. Πάντως πολλές από τις φρουρές που είχαν αφήσει οι Ρωμαίοι στις πόλεις της περιοχής, ηττήθηκαν από τους επαναστάτες. Ο Λούκιος Τρεμέλιος συναντά τον ψεύδο – Αλέξανδρο κοντά στο Νέστο ποταμό και σε μια σκληρή μάχη που δίδεται εκεί, οι Μακεδόνες επαναστάτες γνωρίζουν την ήττα! Ο ψεύδο – Αλέξανδρος ή Φίλιππος Ζ΄, πιάνεται αιχμάλωτος και από εκεί και πέρα η τύχη του είναι δρομολογημένη.  Ο ηγέτης των εξεγερμένων  εκτελείται!  Πραγματικός ή όχι γιος του Περσέα, τυχοδιώκτης ή πατριώτης, το συμπέρασμα παραμένει ίδιο. Οι Μακεδόνες ( ή μέρος αυτών ) δεν άντεξαν τον ρωμαϊκό ζυγό και μέσα σε λίγα χρόνια από την υποδούλωσή τους εξεγέρθηκαν δύο φορές. Την πρώτη με τον Ανδρίσκο ή ψεύδο – Φίλιππο, το 148 – 147 π. Χ. και τη δεύτερη με τον ψεύδο -  Αλέξανδρο ή Φίλιππο Ζ΄. Και τις δύο περιπτώσει οι εξεγέρσεις έγιναν ( και ) στην περιοχή των Φιλίππων!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 05/06/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου