Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 411 π. Χ. Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ. Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ.
        02 Ιουνίου του 411 π. Χ. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος μεταφέρεται στη Θράκη. Στόχος τα χρυσορυχεία του Παγγαίου, διότι ο πόλεμος θέλει χρήματα! Στον πόλεμο εμπλέκονται η Θάσος και η Νεάπολις. Η Νεάπολις πάντα πιστή στην αθηναϊκή συμμαχία το 411 π.Χ πολιορκείται από τους Λακεδαιμονίους που στρατηγό έχουν τον Ετεόνικο αλλά και τους Θασίους που στο μεταξύ έχουν συμμαχήσει με τους Σπαρτιάτες, μάλλον αναγκαστικά. Με την έλευση 20 αθηναϊκών τριήρεων με ναύαρχο τον Θρασύβουλο σπάζουν την πολιορκία και διώχνουν τους Λακεδαιμονίους. Το 407 ο Θρασύβουλος επιστρέφει ,επειδή στο μεταξύ οι Θάσιοι επαναστάτησαν και επανέφεραν το ολιγαρχικό πολίτευμα,  και πολιορκεί εκ νέου τη Θάσο με τη βοήθεια των Νεαπολιτών. Κερδίζουν τον πόλεμο και αποκαθιστούν το δημοκρατικό πολίτευμα. Για να τιμήσουν οι Αθηναίοι τους Νεαπολίτες με ψήφισμα τους, μετά από απόφαση της Εκκλησίας του Δήμου και διοικούντος του Γλαυκίππου,( 410 π.Χ ) χάραξαν σε δύο στήλες ευχαριστήριο προς τους Νεαπολίτες τους ποίους χαρακτηρίζουν άντρες αγαθούς και ευεργέτες.
Το πρωτότυπο αναρτήθηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών και το αντίγραφο στο ναό της Παρθένου στη Νεάπολη. Το 407 στην ίδια στήλη προστίθεται και δεύτερο χάραγμα το οποίο ευχαριστεί του Νεαπολίτες επειδή τους δάνεισαν ένα μεγάλο ποσό, προφανώς από τα έσοδα του λιμανιού τους.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 31/05/2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου