Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 355 π. Χ. Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ.        01 Ιουνίου του 355 π. Χ. Η Νεάπολις στέλνει δύο πρέσβεις στην πόλη των Αθηνών, στα πλαίσια της Β΄ Αθηναϊκής συμμαχίας. Το αποτέλεσμα  των επαφών με τους Αθηναίους θα είναι οι συνεχείς πόλεμοι με τους Φιλίππους και τελικά η οριστική καταστροφή της Νεάπολις  1,5 αιώνες αργότερα. Το 377 π. Χ πιστή στη φιλοαθηναϊκή της πολιτική η Νεάπολις μπαίνει και στη δεύτερη αθηναϊκή συμμαχία. Στο μεταξύ έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Θάσο. Είναι η εποχή που αρχίζουν να κυριαρχούν στα ελληνικά πράγματα οι Μακεδόνες και ιδιαίτερα ο Φίλιππος ο ΄β. Το 360 π. Χ ιδρύονται από τους Θάσιους και τον Καλλίστρατο οι Κρηνίδες ( στη θέση του Δάτο. Ενσωματώνοντας δηλαδή στο Δάτο και άλλους μικρότερους πληθυσμούς και μεταφέροντας ταυτόχρονα εποίκους. Άλλωστε στην περιοχή του Δάτο ή Δάτου οι κάτοικοι ήταν ελληνόφωνοι πολλές δεκαετίες πρίν την ίδρυση των Κρηνίδων, όπως μας πληροφορεί το πανεπιστήμιο του Καιμπρίτζ ), οι οποίες πολύ γρήγορα αυτονομούνται από τη Θάσο και μπαίνουν στη μακεδονική    συμμαχία σε αντίθεση με τη Θάσο και τη Νεάπολη ( 355 π. Χ ). Την ίδια χρονιά οι Νεαπολίτες στέλνουν δύο πρέσβεις στην Αθήνα. Τον  Δημοσθένη, γιό του θεοξένου και τον Διοσκουρίδη, γιό του Αμιψείου. Άρχοντας της Αθήνας εκείνη τη χρονιά ήταν ο Ελπίνος, ο οποίος τους δέχτηκε με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε πρόξενους και ευεργέτες. Τα ονόματα, μάλιστα, των Δημοσθένους και Διοσκουρίδου χαράζονται σε στήλη, μετά από πρόταση του Δήμου Αθηναίων, στο επάνω μέρος της οποίας απεικονίζονται οι Αθηνά και η      Παρθένος (Άρτεμις ). Τους αποδίδονται δηλαδή τιμές ηρώων, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Νεάπολη.
Προφανώς ο λόγος που απεστάλησαν στην Αθήνα ο Διοσκουρίδης και ο Δημοσθένης ήταν να βρεθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του Φιλίππου, που είχε στο μεταξύ αυξήσει σημαντικά τη δύναμή του στην περιοχή, παίρνοντας με το μέρος του την Αμφίπολη και κυρίως τις Κρηνίδες που ήδη είχαν γίνει η σημαντικότερη πόλη της περιοχής έχοντας έσοδα από τα χρυσορυχεία της τουλάχιστον 1000 τάλαντα το χρόνο. 
            Από εκείνη τη χρονιά και έπειτα ( 355 π. Χ ) οι σχέσεις της Νεαπόλεως και των Φιλίππων ήταν μονίμως εμπόλεμες. Τον επόμενο μήνα, από αυτήν εδώ τη στήλη θα δούμε τις συνέπειες του ταξιδιού  των Δημοσθένους και Διοσκορίδου στην πόλη των Αθηνών και οι ιστορικές συνέπειες που είχε για την πόλη της Νεαπόλεως.
Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 31/05/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου