Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 30 ΜΑΙΟΥ 461 π. Χ. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΡΑΒΗΣΚΟΥ, Η ΣΦΑΓΗ 10.000 ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΑΠΤΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ.
        30 Μαίου του 461 π. Χ. Οι Αθηναίου χάνουν 10.000 οπλίτες, στη μάχη του Δραβήσκου από τους Θράκες, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την Σκαπτή ύλη. Οι πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν ραγδαίες. Ο Κίμων, μετά την νίκη του στο Ευρυμέδοντα, μόνο με τέσσερις τριήρεις έδιωξε και τις τελευταίες περσικές φρουρές στην Θρακικές ακτές. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Αλέξανδρος Α΄, βρήκε την ευκαιρία και κατέλαβε τα χρυσορυχεία του Παγγαίου. Ο Κίμων, σε αντιστάθμισμα κατέλαβε τις Εννέα Οδούς, από όπου περνούσαν οι δρόμοι που συνέδεαν τις ακτές με τις εύφορες πεδιάδες της ενδοχώρας.  Για να ενισχύσει την θέση των Αθηνών στην περιοχή, εγκατέστησε στράτευμα 10.000 οπλιτών Αθηναίων και συμμάχων τους, ως εποίκους. Αυτοί όμως, λίγο αργότερα θέλησαν να προχωρήσουν προς την Σκαπτή Ύλη, αλλά εξοντώθηκαν όλοι από τα ντόπια θρακικά φύλα, στη μάχη του Δραβήσκου ( 461 π. Χ. ). Τότε οι Θάσιοι, οι πλουσιότεροι σύμμαχοι των Αθηναίων στο Βόρειο Αιγαίο, που κατήχαν τα χρυσορυχεία της Σκαπτής Ύλης, δυσαρεστημένοι αποχώρησαν από την Αθηναϊκή συμμαχία. ( τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν 100 χρόνια πριν την ίδρυση των Κρηνίδων. Στη περιοχή που τώρα βρίσκονται οι Κρηνίδες, υπήρχε μια μικρή πόλη με το όνομα Δάτο. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, την εποχή για την οποία μιλάμε, η γλώσσα των κάτοικων του Δάτο ήταν τα Ελληνικά ).
Το συμβούλιο των συμμάχων κήρυξε τον πόλεμο στη Θάσο και έστειλε εναντίον της τον Κίμωνα με τον στόλο του ο οποίος κατάφερε να βυθίσει 33 πλοία των Θασίων και να εγκαταστήσει στρατό στο νησί. Οι Θάσιοι ζήτησαν από τους Σπαρτιάτες, ως βοήθεια, να εισβάλουν στην Αττική. Οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν και έτσι οι Θάσιοι έμειναν μόνοι τους. Οι Αθηναίοι ανάγκασαν τους Θάσιους να γκρεμίσουν τα τείχη τους, να πληρώσουν αποζημιώσεις , να παραδώσουν τα πλοία τους, να πληρώνουν ετήσιο φόρο και να τους παραχωρήσουν τα δικαιώματα που είχαν στα χρυσορυχεία της Σκαπτής Ύλης αλλά και τα φρούριά τους στα Θρακικά παράλια. Έτσι, οι Αθηναίοι ανέλαβαν την διαχείριση της Σκαπτής Ύλης μαζί με τον Αλέξανδρο Α΄ της Μακεδονίας.  Στην πόλη των Αθηνών, οι δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Κίμωνα για την συμφωνία που έκλεισε με τους Μακεδόνες, αλλά και για την καταστροφή τους στη μάχη του Δραβήσκου.  Το κατηγόρησαν επίσης πως άργησε να υποτάξει τους Θάσιους και πως δωροδοκήθηκε  από αυτούς. Με αυτές τις κατηγορίες κατάφεραν να του αφαιρέσουν τη διοίκηση του στρατού. Με πρόταση του Περικλή, κλήθηκε να λογοδοτήσει, αλλά το δικαστήριο της Ηλίας των αθώωσε.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων,  29/05/2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου