Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 27 ΜΑΙΟΥ 1917. Η ΕΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ( Φωτογραφία: Φίλιπποι 1917 )        27 Μαίου του 1917. Βούλγαροι επιστήμονες ( ιστορικοί και αρχαιολόγοι ) ερευνούν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η εύρεση πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων συνεπάγεται και την άμεση μεταφορά τους στη Βουλγαρία. το καλοκαίρι του 1914, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή των Αθηνών, ξεκίνησε τις ανασκαφές στους Φιλίππους. Οι ανασκαφές αυτές πραγματοποιήθηκαν μόνο για δύο περιόδους ( 1914 και 1915 ), καθώς το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου ήταν η αιτία να σταματήσουν. Στις δύο περιόδους που πραγματοποιήθηκαν οι ανασκαφές αυτό που έγινε ήταν να καθαρισθεί ο χώρος και να γίνουν κάποιες τομές. Όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία του Μαίου του 1917, δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα. Ωστόσο, οι Βούλγαροι κατακτητές εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και ξεκίνησαν τις δικές τους έρευνες με απώτερο σκοπό την μεταφορά των ευρημάτων στη Βουλγαρία. Ευτυχώς  η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα μας δείχνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε με λόγια να περιγράψουμε. Η φωτογραφία είναι από τα επίσημα αρχεία του Βουλγαρικού κράτους, οπότε δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.  Αυτό που μας δείχνει, λοιπόν, η φωτογραφία είναι έναν Βούλγαρο αξιωματικό ( προφανώς υπάρχουν και στρατιώτες γύρω, που δεν τους πήρε ο φακός ) ως φύλακα ενός άνδρα που δείχνει να ερευνά με μεγάλη προσοχή στη Βασιλική Β΄. Ο άνδρας αυτός είναι ντυμένος με πολιτικά και το πιο λογικό συμπέρασμα για την ταυτότητά του είναι πως πρόκειται για κάποιον Βούλγαρο ιστορικό ή αρχαιολόγο που εξετάζει το μνημείο.
Ήταν πολύ συνηθισμένη πολιτική πρακτική των Βούλγαρων να <<βάζουν>> καθηγητές ιστορίας και αρχαιολογίας να αξιολογούν τους αρχαιολογικούς χώρους και να μεταφέρουν στην Βουλγαρία τα σημαντικότερα ευρήματα. Σκοπός αυτής της μεταφοράς ήταν το χτίσιμο του Βουλγαρικού εθνικισμού που ήθελε τη Μακεδονία του Αιγαίου αναπόσπαστο κομμάτι του Βουλγαρικού κράτους, αλλά και έθνους, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον Βουλγαρικό εθνικισμό, οι Μακεδόνες ήταν πάντα ένα βουλγαρικό φύλο! Την ίδια τακτική, της μεραφοράς στη Βουλγαρία αρχαιολογικών ευρημάτων από τους Φιλίππους, ακολούθησαν οι Βούλγαροι και στην κατοχή, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάντως, μετά και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βούλγαροι αναγκάσθηκαν από τις διεθνείς συνθήκες να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Τα καταγεγραμμένα τουλάχιστον…!!!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 27/05/2017

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου