Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 25 ΜΑΙΟΥ 1180. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΥΑΚΙΝΘΟΣ.        25 Μαίου του 1180. Μητροπολίτης Φιλίππων γίνεται ο Υάκινθος. Τίποτα σχεδόν δεν είναι γνωστό για αυτόν τον μητροπολίτη με αυτό το παράξενο όνομα. Και λέω παράξενο όνομα, διότι δεν είναι χριστιανικό! Βέβαια, το χρησιμοποιούν  στην Κρήτη, όπου έχουν και τον ομώνυμο άγιο, αλλά δεν παύει να είναι ένα όνομα που παραπέμπει στην Αρχαία Ελληνική Θρησκεία ( η Κρήτη εκχριστιανίστηκε αρκετά αργά. Μέχρι και τον 12ο αιώνα υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός ελλήνων στο θρήσκευμα ). Ίσως, λοιπόν, ο Υάκινθος, ο μητροπολίτης Φιλίππων, να κατάγονταν από την Κρήτη, αλλά αυτό είναι μια πολύ αίολη υπόθεση. Ο Υάκινθος , λοιπόν, έγινε μητροπολίτης Φιλίππων το 1180. Διαδέχθηκε στον μητροπολιτικό θρόνο τον Στέφανο, ο οποίος τον κατείχε από το 1172. Το 1196 ( σύμφωνα με τα αρχεία της μονής Βατοπεδίου ), ο Υάκινθος παραιτείται από τον μητροπολιτικό θρόνο των Φιλίππων και πάει καλόγερος στη μονή Εικοσιφοινίσης.
Είναι άγνωστο  ( τουλάχιστον σε εμένα ), πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε εκεί, αν πήγε και κάπου άλλου και ποια χρονιά πέθανε. Εκείνο που μας είναι γνωστό όμως είναι πως το 1196, όταν ο Υάκινθος παραιτήθηκε από μητροπολίτης Φιλίππων, το διαδέχθηκε ο Ιλαρίων, ο οποίος παρέμεινε στον μητροπολιτικό θρόνο έως το 1213.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 25/05/2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου