Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 23 ΜΑΙΟΥ 1861. Ο ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΔΡΑΜΑΣ, ΜΕΛΕΤΙΟΣ, ΠΑΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Β΄ ΔΙΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ. ( ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ: ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΤΟ 1861 )
        23 Μαίου του 1861. Ο πρώην μητροπολίτης Φιλίππων – Δράμας, Μελέτιος, είχε ο καιρό ασπαστεί το ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Αυτή του η απόφαση ήταν η αιτία, ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Β΄, να τον καθαιρέσει. Ο Μελέτιος ( Σταραβέρος, το κατά κόσμον επώνυμό του ) καταγόταν από το Ακρινό Δράμας και έγινε μητροπολίτης Φιλίππων – Δράμας το 1855. Αρχικά είχε ενταχθεί στους Ουννίτες, από την πρώτη χρόνια που έγινε μητροπολίτης, το 1885. Είχε διαδεχθεί στην θέση του μητροπολίτη Φιλίππων – Δράμας τον Γεράσιμο, που κατείχε τη θέση από το 1850 ( σύμφωνα πάντα με τα αρχεία της μονής Βατοπεδίου ). Αμέσως μετά την καθαίρεση του Μελετίου, μητροπολίτης Φιλίππων – Δράμας έγινε ο Αγαθάγγελος ( Σχολάριος ή Γαβριηλίδης κατά κόσμον, με καταγωγή από τη Μαγνησία ).
Ο Αγαθάγγελος θα παραμείνει στη μητρόπολη Φιλίππων – Δράμας έως το  1872, τον Μάιο, όποτε και παίρνει μετάθεση στην μητρόπολη Εφέσου. Θα τον διαδεχθεί  ο Ιωαννίκιος ( Οικονόμου, κατά κόσμον, με  καταγωγή από Άγκυρα ).


Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 22/05/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου