Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 21 ΜΑΙΟΥ 1944. ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ. Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΕΠΟΙΚΟΥ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΕΑΜ- ΕΛΑΣ.


        21 Μαίου του 1944. Μια απίστευτη ιστορία λαμβάνει χώρα στον Ζυγό. Ένας Βούλγαρος έποικος εκτελείται εν ψυχρώ από  αντάρτη του ΕΑΜ ΕΛΑΣ, όταν ο πρώτος τον ειρωνεύτηκε, χωρίς όμως να γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του Έλληνα! Από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 1944, το σύνολο των βουλγαρικών δυνάμεων, άρχίσαν να συγκεντρώνονται  γύρω από τα όρη την Λεκάνης. Ταχτικός στρατός, παλαιοί κομητατζήδες, ταγματασφαλίτες και ό, τι άλλο μπορεί να υπήρχε, ετοίμαζαν την μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Οι Έλληνες αντάρτες είχαν περάσει από το Παγγαίο, μέσω του συμβόλου, στα όρη της Λεκάνης, ήδη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Από την άλλη, η Ρωσσική προέλαση εναντίον των Γερμανών είχε πάρει πλέον έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι Ρώσσοι είχαν φτάσει στον Δούναβη, μέσα από τη Ρουμανία, και όλοι ( οι Βούλγαροι ) περίμεναν πως το επόμενο βήμα τους θα είναι η εισβολή στα Βουλγαρικά εδάφη. Το ίδιο πίστευαν και οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, οι οποίοι είχαν και τις σχετικές οδηγίες από το αρχηγείο των συμμάχων στη Μέση Ανατολή ( τότε ακόμη ο ΕΛΑΣ είχε σχέσεις και με τους Άγγλους και με τους Αμερικανούς, στα πλαίσια του κοινού, συμμαχικού, αγώνα εναντίον του φασισμού και του ναζισμού ). Αυτά τα γεγονότα έκαναν τους Βούλγαρους πολύ νευρικούς και σε μία προσπάθεια αντεπίθεσης, μάζεψαν ό, τι δυνάμεις είχαν για να κάνουν μια τελική επίθεση και να τελειώσουν τον ΕΛΑΣ μια και καλή. Το σύνολο των Βουλγαρικών δυνάμεων ήταν περίπου 35.000.
Οργάνωναν επίθεση από τον Ζυγό, τη Καβάλλα και τη Δράμα και Ξάνθη, ώστε να αποκλείσουν κάθε περίπτωση διαφυγής για τους αντάρτες. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, μόλις μερικές εκατοντάδες, αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα, πέρα του κινδύνου στρατιωτικής ήττας τους. Αποκλείοντας κάθε σημείο οι Βούλγαροι, κατάφεραν να σταματήσουν και τον εφοδιασμό. Το φάντασμα της πείνας και της δίψας έκαναν αισθητή την παρουσία τους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι αντάρτες με μικροεπιθέσεις προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο, όχι να φύγουν προς το Παγγαίο, αλλά προς κάποιο ανεφοδιασμό, είτε σε τροφή, είτε σε νερό. Όλες οι ενέργειες τους όμως κατέληγαν σε αποτυχία. Έτσι, έβαλαν σε εφαρμογή άλλα σχέδια, λιγότερο ορθόδοξα και πολύ ριψοκίνδυνα. Ένας από αυτούς, ο οποίος καταγόταν από τον Ζυγό, κατέβηκε στον οικισμό, με πολιτικά ρούχα, και υποδυόμενος τον απλό χωρικό έψαχνε να βρει τρόπο να μεταφέρει, ό, τι έβρισκε από τρόφιμα, στο βουνό. Καθώς περπατούσε, λίγο έξω από τον Ζυγό, συνάντησε έναν Βούλγαρο έποικο ο οποίος είχε μαζί του μία αγελάδα και ένα βόδι, τα οποία προφανώς τα είχε πάρει από κάποια οικογένεια του Ζυγού. Βλέποντας τον ο Βούλγαρος, και μην γνωρίζοντας την πραγματική του ταυτότητα, ειρωνεύτηκε τον Έλληνα αντάρτη λέγοντάς του ( στα Βουλγαρικά βέβαια ) << - τελικά μόνο φινέτσα είστε! Δεν έχει απομείνει κάνεις αντάρτης σας στα βουνά>>. Ο ΕΛΑΣίτης τον κοίταξε, έβγαλε το πιστόλι που είχε κρυμμένο πάνω του και σημαδεύοντάς τον είπε: << - Έμεινε, ένας!!!>> Ο Βούλγαρος έπεσε νεκρός…
Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 20/05/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου