Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 15 ΜΑΙΟΥ 934 μ. Χ. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ζ΄ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΕΣΤΙΑΡΙΟ ΘΕΟΦΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ.        15 Μαίου του 934 μ. Χ.  Ο Κωνσταντίνος ο πορφυρογέννητος στέλνει στη Θράκη τον Θεοφάνη, πατρίκιο και πρωτοβεστιάριο, προκειμένου αυτός να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση αιχμαλώτων που οι Τούρκοι είχαν πιάσει κατά την διάρκεια επιδρομών τους στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στην ουσία ο Θεοφάνης πήγε να συναντήσει τους Τούρκους ώστε να τους δώσει λύτρα για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Οι Τούρκοι δεν αποτελούσαν συγκροτημένο  στρατό, αλλά ήταν απομεινάρια από μισθοφόρους που πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν οι ρωμαίοι ( βυζαντινοί ) αλλά και οι Σέρβοι και Βούλγαροι αυτοκράτορες. Επρόκειτο για Ούγγρους ( Οι Ούγγροι είναι τουρκικής καταγωγής, όπως οι Βούλγαροι και οι Φινλανδοί ). Όταν δεν είχαν να τους πληρώσουν, ή έχαναν μία μάχη, συνήθως τους άφηναν πίσω στην τύχη τους. Το ίδιο συνέβαινε και όταν δεν τους χρειαζόντουσαν άλλο! Οι μισθοφόροι αυτοί, που η μόνη δουλειά που ήξεραν να κάνουν ήταν ο πόλεμος, μην έχοντας πως αλλιώς να ζήσουν συγκροτούσαν  μικρούς στρατούς και καταδυνάστευαν τις πόλεις, κάτι σαν πειρατές δηλαδή. Τον Απρίλιο του 934 τέτοιοι μισθοφόροι, Τούρκοι Ουγγρικής καταγωγής, επιτέθηκαν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης και κατάφεραν μα πιάσουν έναν σημαντικό αριθμό επιφανών πολιτών και αξιωματούχων ως αιχμαλώτους.
Αυτούς πήγες να απελευθερώσει ο Θεοφάνης έναν μήνα αργότερα ( η ημερομηνία δεν είναι ασφαλής ) δίνοντας λύτρα μετά από διαταγή που έλαβε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ΄ πορφυρογγένητο ( αν κάποιος θέλει να βρεί περισσότερα στοιχεία ας κοιτάξει στον Ιωάννη Σκυλίτση <<  Σύνοψις Ιστοριών, τόμος Α΄ ). Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι Τούρκοι ( Ούγγροι ) δεν κατάφεραν να κάνουν καμία απολύτως ζημιά στους Φιλίππους, σε αντίθεση με πολλές γειτονικές πόλεις που τις ρήμαξαν! Δεν αναφέρεται σε καμιά πηγή κάτι τέτοιο. Ο λόγος που δεν κατάφεραν οι  Τούρκοι να εισβάλουν στους Φιλίππους ήταν προφανώς τα ισχυρά της τείχη αλλά και ο ισχυρός και μάλλον πολυάριθμος στρατός που είχε η ίδια η πόλη και όχι η ρωμαϊκή φρουρά. Άλλωστε ήταν σύνηθες φαινόμενο, την εποχή εκείνη, οι πόλεις που είχαν την οικονομική δυνατότητα να έχουν δικό τους στρατό πέραν αυτού της κεντρικής διοίκησης. Ειδικά για τους Φιλίππους μιλώντας, το συναντάμε αυτό το φαινόμενο πολλές φορές στην ιστορία τους. Άλλωστε οι Φίλιπποι ποτέ ( μετά τον 9ο αιώνα ) δεν είχαν καλές σχέσεις με το Βυζάντιο και είχαν έντονα αποσχιστικές τάσεις! Τούτων δοθέντων των πραγμάτων, λοιπόν, οι Φίλιπποι ήταν από τις λίγες πόλεις της Μακεδονίας και της  Θράκης που οι Τούρκοι ( Ούγγροι ) δεν κατάφεραν να εισβάλουν, να τη ληστέψουν και να πάρουν αιχμαλώτους. Άλλωστε και ως οργανωμένος στρατός οι Τούρκοι κατάφεραν να αλώσουν την τους Φιλίππους πρώτη φορά μεταξύ των ετών 1373 και 1391, για να φύγουν λίγο αργότερα έως την οριστική τους κατάκτηση το 1435 ( καλά θα κάνετε να βάλετε ένα ερωτηματικό αν ήταν αυτή η οριστική κατάκτηση της πόλης ή μεσολάβησε και άλλη χρονική περίοδος, μετά το 1435, που οι Φίλιπποι δεν ήταν υπό Τουρκική κατοχή ).

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 14/05/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου