Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΦΥΤΕΥΣΕ ( ΦΥΤΕΨΕ ) ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΡΥΑ ΝΕΡΑ ΣΤΙΣ ΚΡΗΝΙΔΕΣ;        Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς από εμάς είναι αυτό της ηλικίας των πλατανιών στη θέση Κρύα Νερά στις Κρηνίδες. Πότε άραγε να φύτεψαν; Τα βρήκαν εδώ οι πρώτοι πρόσφυγες όταν ήρθαν ή τα φύτεψαν αυτοί; Ένα άλλο, σχετικό με το πρώτο, ερώτημα είναι, γνωρίζουμε το όνομα αυτού που τα φύτεψε, αν τελικά τα φύτεψαν οι πρόσφυγες όταν έφθασαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών; Είναι μια ερώτηση που συχνά μου τη κάνουν, όταν βρισκόμαστε σε παρέες με ανθρώπους που προσπαθούν να  φυσήξουν λίγη από τη σκόνη που κάθισε πάνω στην πρόσφατη ιστορία μας και δεν τους αφήνει να την δουν καθαρά! Δεν σας κρύβω πως τα ερωτήματα αυτά βασάνιζαν και εμένα, όταν, σε πολύ νεαρή ηλικία, άρχισα να ασχολούμαι με την τοπική ιστορία.
Τα πλατάνια στη θέση Κρύα Νερά στις Κρηνίδες δεν τα βρήκαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν στην περιοχή μας, τα φύτεψαν οι ίδιοι. Μάλιστα γνωρίζουμε και το όνομα αυτού που τα φύτεψε, καθώς και την ακριβή χρονολογία. Πρόκειται για τον Λάζαρο Μελίδη, ιερέα από τον Πόντο, ό οποίος τα φύτεψε ακριβώς για να θυμάται την έλευσή του στις Κρηνίδες, το 1923. Άλλωστε και του ιδίου η κατοικία ήταν δίπλα στην πηγή που έδωσε το όνομα της στην τοποθεσία, Κρύα Νερά, λόγω του δροσερού νερού που τρέχει συνεχώς μέσα από το βράχο. Αρχικά υπήρχαν τρία πλατάνια. Επειδή όμως εμπόδιζαν , με τον όγκο τους , την διέλευση των οχημάτων, αποφασίστηκε να κοπεί το ένα. Αν θυμάμαι καλά, αυτό έγινε κάπου το 1985 – 1986. Τον παπά – Λάζαρο Μελίδη δεν τον συναντάμε για πρώτη φορά μέσα σε αυτές τις γραμμές που προσπαθούν να ψηλαφίσουν την ιστορία των Φιλίππων. Στην στήλη ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ, είχαμε γράψει για την μαυροφορεμένη νεράιδα που έκανε μπάνιο στα Κρύα Νερά και είχε τρομοκρατήσει τους κατοίκους των Κρηνίδων. Μια ιστορία που συνέβη στα 1926! Τελικά μια παρέα τολμηρών ανδρών αποφάσισαν να παρακολουθήσουν και να πιάσουν στα πράσα την μαυροφορεμένη νεράιδα. Όταν την είδαν να μπαίνει, στο μοναδικό που υπήρχε τότε, γυαλάκι τρόμαξαν και το έβαλαν στα πόδια. Τον αρχικό τους τρόμο όμως νίκησε η κοινή λογική, επέστρεψαν και έκπληκτοι διαπίστωσαν πως η μαυροφορεμένη νεράιδα των Κρύων Νερών δεν ήταν άλλος από τον παπά των Κρηνίδων ο οποίος έβγαζε τα ράσα και έμπαινε στο δροσερό νερό για να αντιμετωπίσει τον καύσωνα του καλοκαιριού! Αυτός ο παπάς, λοιπόν, ήταν ο Λάζαρος Μελίδης ο οποίος τρία χρόνια πριν είχε φυτέψει τα τρία πλατάνια.
(* Ο τύπος των λέξεων που παράγωνται από το ρήμα του λήμματος ΦΥΤΕΥΩ , ακολουθεί την ίδια μορφή και δεν μετατρέπεται σε <<ψ>>, τουλάχιστον στα βιβλία που είχαμε στην γεωπονική έτσι το γραφάνε. επειδή όμως μου το βγάζει λάθος, το <<διόρθωσα>> )

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 30/04/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου