Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.

        Ο χρόνος δεν έκανε εξαίρεση για το κτήριο που στέγαζε έναν από τους δύο κινηματογράφους των Κρηνίδων. Ένα ακόμη κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας μας θα πέσει στη λήθη και εμείς θα γίνουμε πιο φτωχοί σε αναμνήσεις. Καθώς το κτήριο  δεν είναι δημοτικής ιδιοκτησίας, τα περιθώρια διάσωσής του είναι περιορισμένα. Το κτήριο δεν κατασκευάστηκε για να είναι κινηματογράφος αλλά  στέγασε έναν από τους κινηματογράφους των Κρηνίδων. Πρόκειται για την αποθήκη του Κωνσταντή, μιας προσωπικότητας που έπαιξε πολύ σημαντικό, και μάλιστα θετικά σημαντικό, ρόλο στην νεότερη τοπική ιστορία. Η αποθήκη του Κωνσταντή άρχισε να χρησιμοποιείται ως κινηματογράφος στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Μια εποχή που οι κινηματογράφοι στα χωριά φύτρωναν σαν μανιτάρια. Ήταν η χρυσή εποχή του κινηματογράφου παγκοσμίως αλλά και η χρυσή εποχή του Ελληνικού κινηματογράφου αφετέρου. Τηλεόραση δεν υπήρχε, τα περισσότερα χωριά δεν είχαν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα.
                 Ο κινηματογράφος ήταν κάτι που αποτελούσε μία από τις λίγες διεξόδους ψυχαγωγίας των κατοίκων, όχι μόνο των κατοίκων στα χωριά αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπήρχε και έτσι ο κινηματογράφος λειτουργούσε με γεννήτρια. Το 1957 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε ο κινηματογράφος, στην αποθήκη του Κωνσταντή. Αργότερα θα γίνει ένας κινηματογράφος στο σημείο που τώρα βρίσκεται το πολυιατρείο και τα Κ.Α.Π.Η. των Κρηνίδων. Οι δύο κινηματογράφοι, δηλαδή, δεν συνυπήρξαν χρονικά. Σήμερα, 61 χρόνια μετά την τελευταία του προβολή, ο κινηματογράφος ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία. Δεν γνωρίζω το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου σήμερα. Δεν γνωρίζω επίσης τα πλάνα που έχουν οι κληρονόμοι του κτηρίου, αν το ανακατασκευάσουν ή όχι. Μέσα από αυτές τις γραμμές ελπίζω να καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανή την θύμηση της ύπαρξής του κινηματογράφου στην αποθήκη του Κωνσταντή. Μακάρι να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις οι οποίες θα διασώσουν το κτήριο και μαζί με αυτό και ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας.
Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 27/04/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου