Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1945. ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 73 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.


        30 Απριλίου του 1945. Μια φωτογραφία από το φύτεμα του καπνού στον κάμπο των Φιλίππων, μας μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο την τιτάνια προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής μας να βγουν από το απόλυτο τέλμα στο οποίο του βύθισε η Βουλγαρική κατοχή και ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Με μια πρώτη ματιά η φωτογραφία δεν έχει ιδιαίτερη αξία, πέραν της παλαιότητάς της. Αποκτά όμως μεγάλη αξία σε σχέση με τη ημερομηνία που είναι τραβηγμένη. Είναι 30 Απριλίου και μάλιστα το 1945! Είναι δηλαδή το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της Βουλγαρικής κατοχής, της τρίτης, στη σύγχρονη ιστορία των Φιλίππων καθώς από τον 9ο αιώνα οι βούλγαροι κατάφεραν πολλές φορές να κατακτήσουν τους Φιλίππους, ποτέ όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τι απεικονίζει όμως η φωτογραφία; Μα φυσικά φύτευση καπνού και αν ρωτήσει κανείς: << σιγά, που το ενδιαφέρον;>>, η απάντηση είναι στην ημερομηνία! 30 Απριλίου είναι νωρίς, πολύ νωρίς, για την περιοχή μας να γίνει η φύτευση του καπνού. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη σειρά τους ώστε να έχουμε την ακριβή εικόνα τους.
Το 1945 σηματοδοτεί το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της κατοχής στην Ελλάδα. Η φρίκη του εμφυλίου που θα ακολουθήσει δεν έχει εμφανισθεί ακόμη.  Μετά από έναν βαρύ χειμώνα, αυτόν του 1943, ακολούθησαν ένας ήπιος, το 1944 και ένας μάλλον θερμός το 1945. Μάλιστα, τη χρονιά αυτή, το καλοκαίρι ήρθε πρόωρα. Οι αγρότες ήξεραν πολύ καλά πως όσο πιο πρώιμα γίνει η φύτευση του καπνού, τόσο καλύτερη θα είναι η παραγωγή αλλά και η  ποιότητα του τελικού προϊόντος. Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αποφάσισαν να μεταφέρουν τη φύτευση των φυτών καπνού μερικές εβδομάδες νωρίτερα. αυτό θα τους έδινε της δυνατότητα να έχουν ένα μεγαλύτερο εισόδημα και να μπορέσουν να απαλύνουν τις πληγές της κατοχής. Φυσικά, την εποχή εκείνη, η φύτευση γίνονταν με το χέρι και η διαδικασία ήταν αρκετά κουραστική.  Πρώτα ανοίγονταν αυλάκια τα οποία αμέσως μετά γέμιζαν με νερό. Ένας δηλαδή άνοιγε το αυλάκι και ό άλλος, με ένα ποτιστήρι το γέμιζε με νερό ( είναι τα εργαλεία που βλέπετε να κρατούν στη φωτογραφία οι εικονιζόμενοι ). Μετά με μια ειδική σφήνα, το φυτευτήρι, ανοίγονταν μια τρύπα μέσα στο αυλάκι στη οποία τοποθετούσαν το φυτό. Η εργασία τελείωνε όταν σκέπαζαν το καπνόφυτο με χώμα, τόσο όσο είχαν βγάλει κατά τη διάνοιξη της τρύπας. Το υγρό χώμα έμπαινε στην αρχή και στο τέλος, στη βάση του φυτού, το ξηρό. Άλλες εποχές, δύσκολες! Ειδικά για τις γυναίκες στις αγροτικές περιοχές οι οποίες έκαναν ακριβώς ό, τι και οι άνδρες με τη διαφορά πως όταν επέστρεφαν στο σπίτι έπρεπε να κάνουν τις δουλειές  και του σπιτιού. Όλα αυτά φυσικά στο χέρι! Όταν μιλάμε για χωρικές των παλαιοτέρων δεκαετιών, δεν μιλάμε ακριβώς για γυναίκες. Μάλλον, μιλάμε για μικρά εργοστάσια που μπορούσαν να παράξουν τα πάντα!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 29/04/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου