Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΜΥΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.


Ο υδρόμυλος των Κρηνίδων είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της νεότερης ιστορίας της κωμόπολης. Με πρώτες απεικονίσεις από την δεκαετία του 1910 και συνεχή λειτουργία έως την δεκαετία του 1960, αγγίζοντας ακόμα και αυτή του 1970, ο υδρόμυλος των Κρηνίδων έμεινε πια ένα κουφάρι που περιμενει καρτερικά να γίνει ένα με το έδαφος. Όταν υπήρχε ακόμη ο Δήμος Φιλίππων, έγιναν κάποιες σοβαρές ενέργειες να το πάρει ο δήμος υπό την ιδιοκτησία του, καθώς είναι ιδιωτικός. Με τη υπόθεση ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου
του Δήμου Φιλίππων, Κυριάκος Κελίδης, τον οποίο παρακαλώ μέσα από αυτό το άρθρο ( θα έχω και προσωπική επαφή μαζί του, καθώς μας συνδέει παλιά και βαθιά φιλία ) να μας γράψει δύο λόγια και να μας βάλει πιο βαθιά στη υπόθεση. Γνωρίζω πάντως πως η διεκδίκηση της ιδιοκτησίας  από τον Δήμο Φιλίππων κόλλησε σε κάποιες ενστάσεις των απογόνων των ιδιοκτητών, οι οποίοι έκαναν κάποιες ενστάσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις. Όταν ο Δήμος Φιλίππων καταργήθηκε και υποδουλώθηκε στη Καβάλα, το θέμα απλά αγνοήθηκε! Παρόλα αυτά όμως, και αν γνωρίζω καλά τα πράγματα, ο πρώην αντιδήμαρχος Φιλίππων κ. Παπαδόπουλος Θεόδωρος προσπάθησε να αναθερμάνει την υπόθεση και έκανε κάποιες κινήσεις. Προσπάθησε μάλιστα να αναμορφώσει, όχι μόνο τον υδρόμυλο, αλλά ολόκληρη την περιοχή του Ντικιλί Τας. Δεν κατάφερε να κάνει τίποτα, αλλά έχω τη αίσθηση όχι με δική του ευθύνη. Δεν γνωρίζω που κόλλησε αυτή τη φορά η υπόθεση, πάντως σίγουρα στην αρχαιολογική υπηρεσία ( παραδόξως, αυτή τη φορά η εφορία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων είχε απόλυτο δίκαιο ). Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις καλές προθέσεις του πρώην αντιδημάρχου. Αν συνάντησε και άλλα προβλήματα δεν το ξέρω. Θα ήταν καλό να μας ενημερώσει όμως, από όσο ξέρω παρακολουθεί το μπλοκ  μας. Η κατάσταση στη  οποία, σήμερα, βρίσκεται ο υδρόμυλος των Κρηνίδων είναι τραγική. Έχει πέσει τελείως η οροφή ( εδώ και πολλά χρόνια ) ενώ την ίδια μοίρα έχουν και οι τοίχοι του.
Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι ηλίθιοι σκέφτηκαν πως καλό θα ήταν να κλέψουν ό, τι μεταλλικό είχε μέσα και να το πουλήσουν ως παλιοσίδερα. Άλλωστε, παλιομυαλά  και παλιοσίδερα δεν έχουν και μεγάλη διαφορά, κυρίως στην ικανότητα σκέψης.  Δεν θα αναφέρω στο παρόν άρθρο τα ονόματά τους. Θα το κάνω όμως στο μέλλον αν συνεχίζουν να καταστρέφουν την ιστορία του τόπου. Ο λόγος που δεν το κάνω τώρα είναι ένας και  μόνο. Δεν είναι αυτοί η κυρίως υπεύθυνοι! Υπεύθυνος είναι ο δήμος Καβάλας που αντιμετωπίζει τους Φιλίππους όπως την πόρνη ο πελάτης της, ενδιαφέρεται δηλαδή μόνο για ένα πράγμα, αδιαφορώντας για όλα τ’  άλλα.
Δρ. Σαββίδης Τάσος
Κρηνίδες Φιλίππων, 14/03/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου