Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1879. ΕΝΟΠΛΑ ΤΜΗΜΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΟΜΗΤΑΤΖΗΔΩΝ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΙ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ. ( ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΑΕΦ, ΙΣΩΣ ΤΟ 1902. Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΚΟΜΗΤΑΤΖΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ )

31 Μαρτίου του 1879. Ένοπλα τμήματα Βουλγάρων κομητατζήδων εισβάλλουν στα χωριάτης περιοχής των Φιλίππων και σπέρνουν τον πανικό στους κατοίκους! Είναι το ξεκίνημα μιας ανηφόρα που θα ανέβουν οι κάτοικοι των οικισμών για πολλούς μήνες. Ο Βουλγαρικός εθνικισμός βρίσκετε στο απόγειό του και ψάχνει διέξοδο στο Αιγαίο. Θεωρούν πως η έξοδό του στην << μπέλο μόρε>>, όπως αποκαλούν του Αιγαίο, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του κράτους τους. Ειδικά στην περιοχή των Φιλίππων, Βουλγαρικοί πληθυσμοί δεν υπήρχαν, εκτός από τον οικισμό των Κοκκάλων, στον οποίο όμως ζούσαν Πομάκοι. Οι Βούλγαροι ανέκαθεν πίστευαν πως οι Πομάκοι είναι Βούλγαροι οι οποίοι εξισλαμίστηκαν, παρά το γεγονός πως οι ίδιοι οι Πομάκοι ποτέ δεν το αποδέχτηκαν. Ακόμα και σήμερα οι εθνικιστικοί κύκλοι των Βουλγάρων θεωρούν τους Πομάκους Βούλγαρους. Όταν οι Πομάκοι επιχείρησαν να αυτονομηθούν από τη Βουλγαρία, στις αρχές του 20 αιώνα, ζήτησαν να ενταχθούν στην Ελληνική επικράτεια. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, ο Βουλγαρικός εθνικισμός δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει κοινούς εγκληματίες στις τάξεις του προκειμένου να καταφέρει αυτό που επεδίωκε! Έτσι λοιπόν, η βαρβαρότητα αυτών των ομάδων δεν είχε προηγούμενο. Όταν οι
Βούλγαροι κομητατζήδες εισέβαλαν στα χωριά των Φιλίππων δεν έκαναν καμιά εξαίρεση στην μέχρι τότε τακτική τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Παναγιώτης Αμπεριάδης στο βιβλίο η Ανατολική Μακεδονία το 1941 και η εξέγερση της Δράμας << Βουλγαρικά ένοπλα τμήματα κομητατζήδων εισβάλουν στους Φιλίππους και βιαιοπραγούν στους κατοίκους. Δολοφονούν, βιάζουν, κλέβουν, βασανίζουν.  Σαν συνέπεια της δράσης των κομηταζτήσων έχουμε την μετακίνηση κατοίκων από τα χωριά στην Δράμα και τη Καβάλα, που παρείχαν ασφάλεια>>
Όντως, στις πόλεις υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς οι κομητατζήδες δεν μπορούσαν να κρυφτούν αλλά και η παρουσία του Οθωμανικού στρατού ήταν έντονη, σε αντίθεση με την ύπαιθρο στην οποία ήταν ανύπαρκτη! Η δράση των Κομητατζήδων συνεχίστηκε για πολλούς μήνες μετά τον Μάρτιο του 1879. Έτσι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η οθωμανική κυβέρνηση διατάσει την απαγόρευση των μετακινήσεων στους οικισμούς των Φιλίππων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Στην ουσία, δηλαδή, επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο ( με όρους της εποχής μας ). Το κατά πόσο αυτό λειτούργησε και σε πόσο χρονικό διάστημα δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Πάντως η δράση Βουλγάρων κομητατζήσων σταμάτησε το 1918!

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 30/02/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου