Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 1812. Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΑΧΜΟΥΤ Β΄ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΗ ΘΑΣΟ ΣΤΟΝ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ. ( ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ. ΚΑΒΑΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1912 )

30 Μαρτίου του 1812. Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄παραχωρεί τη Θάσο στον Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου.  Ο καθηγητής Απόστολος Βακαλόπουλος στο βιβλίο του Ιστορία της Μακεδονίας 1354 – 1833 γράφει: << Μετά τη λήξη του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1806 -1812, ένα απρόοπτο γεγονός μεταβάλλει το πολιτικό καθεστώς ενός μέρους της Μακεδονικής γης, της Θάσου. Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου του 1812, ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ παραχωρεί το νησί στον Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου, ύστερα από σχετικό αίτημά του, για να τον ευχαριστήσει και να τον ανταμείψει  για τους αγώνες του στην περιοχή της Χετζάζης εναντίον των Βαχαβιτών.>>    Ο πιο πιθανός λόγος που ο Μεχμέτ Αλή ζήτησε τη Θάσο και όχι κάποιο άλλο νησί, είναι πως αυτή Βρίσκεται απέναντι από τη γενέτειρά του Καβάλα, αλλά και από τον Νικηφόρο ( τότε ΝΟΥΣΡΕΤΛΗ), στον οποίο είχαν βρεί καταφύγιο με την οικογένειά του την εποχή που είχε ξεσπάσει επιδημία πανώλης στη Καβάλα. Ένας άλλος λόγος ήταν πως η Θάσος ήταν εύφορη και μπορούσε να του αποδώσει έσοδα για την κάλυψη    των εξόδων του πτωχοκομείου που είχε ιδρύσει στη Καβάλα. Ο καθηγητής Βακαλόπουλος επικαλείται και έναν ακόμη λόγο. Γράφει : << Νομίζω όμως πως στην απόκτηση ειδικά της Θάσου παρακινήθηκε ο Μεχμέτ Αλή και από έναν άλλο λόγο, από την επιθυμία του να ευεργετήσει τους κατοίκους της, από τους
οποίους είχε ευεργετηθεί.   Διότι σύμφωνα με μια σκοτεινή και αόριστη παράδοση, που εξακολουθεί να επιζεί, Ο Μεχμέτ Αλή έζησε την βρεφική του ηλικία στον Άγιο Γεώργιο Θάσου, κοντά στην Ελληνική οικογένεια του Καραπαναγιώτη ως ομογάλακτος ( σουτ καρντάς )του γιου της Θεοδωρούδη και αργότερα, όταν ακόμη ήταν άσημος, καταδιωκόμενος για κάποιο φόνο, βρήκε άσυλο στο ίδιο χωριό και στη ίδια οικογένεια. Πολλά χρόνια αργότερα, δοξασμένος πασάς της Αιγύπτου πια, ο Μεχμέτ Αλή, έστειλε πολεμικό καράβι στη Θάσο   για να παραλάβει την οικογένεια του Καραπαναγιώτη, αλλά έμαθε πως τον ευεργέτη του τον είχαν καταδώσει στους Τούρκους και τον είχαν κρεμάσει  από τον πλάτανο του χωριού. Τότε από τον ίσο πλάτανο. Ο Μεχμέτ Αλή, διέταξε να κρεμάσουν τον καταδότη του ευεργέτη του>>. Στην ουσία ο Μεχμέτ Αλη, έπαιρνε μίσθωμα από τον νομάρχη ( κατά κάποιον τρόπο ) του νομού Δράμας, που ήταν ο Μαχμούτ μπέης, ο γνωστός μας Δράμαλης! Τότε ο νομός Δράμας είχε στην επικράτειά του τον σημερινό νομό Καβάλας, τη Θάσο, το βορειοδυτικό κομμάτι του νομού Ξάνθης  και περιοχής της σημερινής Βουλγαρίας μέχρι και το Άνω Νευροκόπι!  

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 29/03/2017
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου