Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΩΝ ΚΡΗΝΙΔΩΝ ΤΟ 1910 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ.


Μια φωτογραφία από Τουρκική ιστοσελίδα του Χανίου των Κρηνίδων, στη θέση Ντικιλί Τας, του 1910 έρχεται να δώσει νέα αποδεικτικά στοιχεία σε ιστορικές υποθέσεις. Η φωτογραφία αυτή δεν μας είναι άγνωστη, καθώς υπάρχει και στο Γενικό Αρχείο του νομού Καβάλας. Η διαφορά αυτής της φωτογραφίας που δημοσιεύουμε σήμερα με την παλαιότερη είναι πως δεν υπάρχει το γραμματόσημο. Στην γνωστή φωτογραφία που είχαμε και εμείς δημοσιεύσει, κάτω δεξιά υπήρχε ένα γραμματόσημο των 20 παράδων που μας έκρυβε ένα μικρό τμήμα της φωτογραφίας.  Στη Τουρκική ιστοσελίδα υπάρχει η  ίδια φωτογραφία πριν τοποθετήσουν πάνω της το γραμματόσημο και έτσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι μας έκρυβε. Αυτό που είδαμε πραγματικά δεν το περιμέναμε και ήταν πολύ πάνω από τις προσδοκίες μας! Το γραμματόσημο έκρυβε την εικόνα ενός νέου άντρα. Και  μάλιστα όχι ενός τυχαίου άνδρα αλλά του αδελφού του Αντώνη Βογιατζή. Τι βλέπουμε όμως στη φωτογραφία, τι ακριβώς απεικονίζει; Πρόκειται για πέντε Ευρωπαίους οι οποίοι κατέφθασαν στην περιοχή για να κυνηγήσουν. Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι τέσσερις διότι ο πέμπτος είναι προφανώς αυτός που τραβάει την φωτογραφία. Πρόκειται δηλαδή για πλούσιους αργόσχολους που δεν ήξεραν πώς να ξοδέψουν τα χρήματά τους τα οποία και πολλά ήταν και δεν κουράστηκαν ιδιαίτερα να τα κερδίσουν ( πριν από
110 χρόνια δεν μπορούσε να κυνηγήσει ο καθένας, πόσο μάλλον σε μία ξένη χώρα ). Εμάς όμως μας φαίνονται πολύ χρήσιμοι καθώς η φωτογραφία που έβγαλαν μας δείχνει πολύ περισσότερα  από ό, τι αρχικά ήθελαν οι ίδιοι να απεικονίσουν! Κατ’ αρχήν είμαστε μάλλον στα 1910 και πάντως πριν από το 1912, μιας και στην παλαιότερη φωτογραφία υπήρχε γραμματόσημο των 20 παράδων του Τουρκικού κράτους. Ο άνδρας με την ποδιά που είναι ανεβασμένος πάνω στη σκάλα ονομάζεται Αντώνης Βογιατζής και είναι ο ιδιοκτήτης ενός από τα δύο χάνια που υπήρχαν στη θέση Ντικιλί Τάς, στις Κρηνίδες. Ο άλλος νεαρός άνδρας, κάτω δεξιά στην φωτογραφία ( είναι αυτός που τον έκρυβε το γραμματόσημο ) είναι ο αδελφός του Αντώνη Βογιατζή και συνιδιοκτήτης του Χανίου. Το επώνυμο του είναι προφανώς Βαγιατζής, το όνομά του όμως άγνωστο ( σε εμένα τουλάχιστον ). Αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα ήταν πως τα χάνια  άνηκαν σε Έλληνες χριστιανούς και πως το μεγαλύτερο από αυτά στους αδελφούς Βογιατζή. Με την ανακάλυψη αυτής της φωτογραφίας βλέπουμε το πρόσωπο και του δευτέρου, αδελφού, Βογιατζή. Άλλωστε η ομοιότητα είναι εκπληκτική και δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Εκείνο που δίνει μεγαλύτερη αξία στην φωτογραφία, είναι πως οι αδελφοί Βογιατζή ( καθώς και οι ιδιοκτήτες του δευτέρου χανίου, μαζί με τους υπαλλήλους τους ), μερικά χρόνια πριν, το 1902, είχαν δηλώσει σε αρχαιολογική ομάδα που είχε επισκεφτεί τους Φιλίππους από την Αθήνα, πως όχι μόνο είναι Έλληνες ( άλλωστε αυτό ήταν εμφανές τόσο από τα ονόματά τους όσο και από το ότι ήταν χριστιανοί. Τρίτον το ντύσιμό τους δεν έχει καμία σχέση με αυτό των Τούρκων), αλλά κατάγονται από τους κατοίκους της Αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Το γεγονός πως αναφέρουν την περιοχή ως Φιλίππους και όχι ως Ραχτσά, που ήταν το επίσημο όνομα του οικισμού τη δεδομένη χρονική περίοδο, είναι ένα ακόμη εκπληκτικό στοιχείο. Δυστυχώς, για τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους του δευτέρου χανίου δεν γνωρίζω τίποτα παραπάνω από το ό, τι ήταν και αυτοί Έλληνες χριστιανοί και κατάγονταν ( κατά δήλωσή τους ) από τους κατοίκους της Αρχαίας πόλης των Φιλίππων.  Επειδή δεν είχαν κανέναν λόγο να πούνε ψέματα, μπορούμε να υπολογίσουμε, με αρκετή  δόση φαντασίας όμως, πόσοι ήταν αυτοί που κατείχαν είτε δούλευαν στα χάνια και είχαν καταγωγή από τους Αρχαίους Φιλίππους. Μαζί με τις οικογένειές τους, ο αριθμός τους έφθανε κάπου τους 50, αν κάθε χάνι είχε από δύο υπαλλήλους και μαζί  με αυτούς υπολογίσουμε και τις οικογένειές τους ( 6μελείς ). Δεν υποστηρίζω πως τόσοι ήταν οι καταγόμενοι από την αρχαία πόλη των Φιλίππων, καθώς δεν γνωρίζω πόσοι από τους μουσουλμάνους κατοίκους, τόσο των Κρηνίδων, όσο και των άλλων οικισμών, κατάγονταν από την αρχαία και απλά είχαν αλλάξει θρησκεία.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 19/03/2018

1 σχόλιο:

  1. Εχω δει φωτογραφία που η πέτρα του ντικιλί ντας, προεξείχε ένα μέτρο από το έδαφος σε φωτο του 1960 περίπου, πως είναι δυνατό αυτή να είναι προγενέστερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή