Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 1816. ΑΠΟ ΦΙΡΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ Β΄, ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ, ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ.


16 Μαρτίου του 1816. Ο Σουλτάνος, Μαχμούτ Β’ , στέλνει ένα φιρμάνι μέσα από το οποίο προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, από τις περιοχές του Ολύμπου και της Βέροιας, έχει μεταναστεύσει στην περιοχή των Φιλίππων και γενικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας έως και τη Κομοτηνή.  Πολλοί ήταν εκείνοι οι Έλληνες που εκείνη την εποχή ( και ιδιαίτερα μετά της επανάσταση του 1821 ) μετανάστευσαν προς την Ανατολική Μακεδονία. Οι περιοχές από όπου ερχόντουσαν ήταν αυτές του Λιτοχώρου, Κοκκινοπλού, Ραψάνης, Κρανιάς, Αγράφων, Αμπελακίων, Καρδίτσας, Τρικάλων, Νυμφαίου, Όσσας, Λιάλοβας, Μπέροβας, Νάουσας και από άλλες περιοχές, που δεν διασώζει ούτε η προφορική παράδοση. Μεγάλο ποσοστό αυτών των Ελλήνων θα δεχθεί η Νιγρίτα. Οι μετανάστες, έφερναν μαζί τους και τα επαγγέλματά τους, που κυρίως ήταν η σηροτροφία και η υφαντική. Η προφορική αυτή παράδοση επιβεβαιώνεται από ένα φιρμάνι του  Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, τον Μάρτιο του 1816. Το φιρμάνι αναφέρει πως σύμφωνα με
μια ενημέρωση που είχε από τον Αλή πασά των Ιωαννίνων και του γιού του Βελή ( Μουτεσερίφη της περιοχής των, σαντζακίου, των Τρικάλων ), μόνο από τα Τρίκαλα, μέχρι τη στιγμή εκείνη, είχαν φύγει περισσότερες από 800 οικογένειες οι ποίες εγκαταστάθηκαν, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, Ζίχνα, μέχρι και τη Κομοτηνη ( Γκιουλμουτζίνα ).  Ο Μαχμούτ Β΄, με το φιρμάνι που εξέδωσε, διατάσει τους τοπικούς άρχοντες, να τους εξαναγκάσουν μα επιστρέψουν στα σπίτια τους ( τις οικογένειες που είχαν μεταναστεύσει ), εφόσον δεν έχουν περάσει 10 χρόνια από την μετεγκατάστασή τους.  Είναι τόσο μεγάλη και μαζική η φυγή από την περιοχή προς την Ανατολική Μακεδονία που η οικονομία καταρρέει! Είναι εντυπωσιακό πως ακόμα και ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων στέκεται τρομαγμένος μπροστά στο φαινόμενο, που ο ίδιος προκάλεσε! Οι πηγές, για όσους θέλουν να ψάξουν περισσότερο, είναι μέσα από έγγραφα του Οθωμανικού κράτους, που μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλίο του καθηγητή Αποστόλου Βακαλοπούλου, Ιστορία της Μακεδονίας 1353 – 1833.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 15/03/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου