Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 1799. Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΣΕΛΙΜ Γ΄ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ ( ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ).


15 Μαρτίου του 1799. Ο Σουλτάνος Σελίμ Γ΄, επιβάλλει στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ρούμελη, δηλαδή το Ευρωπαϊκό σκέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό το κατάφερε, ο Σουλτάνος, δίνοντας κυριολεκτικά δικτατορίες εξουσίες στον βαλή ( κάτι σαν τοπικός πρωθυπουργός )της Ρούμελης, Χατζή Μεχμέτ πασά. Οι αποσχιστικές τάσεις πολλών τοπικών αρχόντων, ακόμα και μεγαλοκτηματιών, η έξαρση της δράσης των ληστών και των αρματολών και ο χρηματισμός υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, έκανε την κατάσταση, ειδικότερα στη Μακεδονία, εξαιρετικά δύσκολη για τον Σουλτάνο. Η χρονιά που έδωσε τις υπερεξουσίες ο Σουλτάνος στον Χατζή Μεχμέτ πασά είναι
ασφαλής, καθώς δύο χρόνια αργότερα ( 1801 ) θα του ανανεώσει τις αυξημένες εξουσίες.  Σε όσα περιγράψαμε παραπάνω, δύο ακόμη παράγοντες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την Οθωμανική διοίκηση. Α) η επανάσταση του 1770. Αν και αποτυχημένη, αναπτέρωσε τις ελπίδες των λαών της αυτοκρατορίας για ανεξαρτησία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Β) η Γαλλική επανάσταση του 1789. Ξύπνησε, σε όλους τους λαούς, όχι μόνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά όλης της Ευρώπης, την επιθυμία για αυτοδιάθεση και καλύτερους όρους ζωής. Αυτό που ουσιαστικά θέλει να πετύχει ο Σουλτάνος, είναι να καταστείλει, μέσω της κατατρομοκράτησης  του κόσμου, κάθε επιθυμία, ακόμα και σκέψη ανεξαρτησίας. Από την άλλη, επιδιώκει την φυσική εξόντωση όλων εκείνων που έχουν τη δύναμη να αποσχιστούν από την εξουσία του, είτε είναι τοπικοί άρχοντες, είτε είναι πλούσιοι μεγαλοκτηματίες. Τα φαινόμενα αυτά είναι πιο πολλά στη Δυτική και βόρεια Μακεδονία καθώς και σε κάποιες περιοχές που σήμερα ανήκουν στις επικράτειες των χωρών των Σκοπίων, Αλβανίας ( νότια) και Βουλγαρίας ( νοτιοδυτικά ). Ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται και στην περιοχή των Φιλίππων, στη οποία πάντως δεν αναφέρεται κάποια σοβαρή προσπάθεια τοπικών αρχόντων ή εύπορων μεγαλοκτηματιών να αποσχισθούν από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Είναι όμως πολύ πλούσια η δράση ληστών και αρματολών στην περιοχή και ίσως αυτήν τη δράση τους ήθελε να περιορίσει ο Σουλτάνος.

Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες, 13/03/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου