Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑ.


Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, στην περιοχή Δράμας φαίνεται πως κατοικήθηκε ο οικισμός Αρκαδικού. Προς το τέλος των κλασσικών χρόνων  ή στις αρχές των ελληνιστικών χρόνων (τέλη τετάρτου ή αρχές τρίτου αιώνα π. Χ.) στη θέση της Δράμας δημιουργήθηκε πολίχνη, οι κάτοικοι της οποίας καλλιεργούσαν την άμπελο και λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, σε ιδιαίτερο ιερό. Στους ρωμαϊκούς χρόνους η πολίχνη αναφέρεται (από την Tabula Peutingeriana, VII), με την ονομασία Daravescos, ως ρωμαϊκός σταθμός μιας διακλάδωσης της Εγνατίας οδού, η οποία ξεκινούσε από
τους Φιλίππους και, αφού περνούσε τον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας και πιο πέρα τον Αγγίτη ποταμό, έφερνε στις Σέρρες και στη συνέχεια στην αρχαία Ηράκλεια Σιντική (σημ. Σιδηρόκαστρο Σερρών). Με την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων (42 π. Χ.) ο Daravescos υπαγόταν διοικητικά σε αυτήν.
Η πολίχνη παρέμεινε δραστήρια και κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Καταλήφθηκε από του Οθωμανούς το 1371 (ή το 1383). Το 1530 είχε 143 χριστιανικά και 96 μουσουλμανικά νοικοκυριά.
Σ’ αυτό το άρθρο ( όπως και στην  <<Οθωμανική Καβάλα>> ) θα παρουσιάσουμε φωτογραφίες από την πόλη στης Δράμας, μέχρι το 1913.
Δρ. Τάσος Σαββίδης
Κρηνίδες Φιλίππων, 03/01/2017

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα από την Τουρκία << Φωτογραφίες από την παλαιά Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη>> για τη πολύτιμη βοήθειά της!

Biz değerli yardım için Türkiye'den ekibine teşekkür etmek istiyorum!  << Eski Rumeli ve Selanik fotograflari >>
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου