Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 06 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1927. Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝEΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΥΓΔAΛΕΩΝΑ.


06 Ιανουαρίου του 1927. Ο Αμυγδαλεώνας γιορτάζει τα Θεοφάνεια και η αναμνηστική φωτογραφία, 90 χρόνια αργότερα, μας ταξιδεύει στον χρόνο. Στη φωτογραφία βλέπουμε πόντιους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, εκτός από μερικά μικρά παιδιά, τα οποία προφανώς γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα, εκείνη την εποχή, ήταν σχεδόν όλοι από τη Νικόπολη του Πόντου ( Γαράσαρη ) και συγκεκριμένα από τα χωριά: Κάλτσασα, Καταχωρ, Εσκικιοϊ, Λίτσασα, Τσοράχ, Κονάκ, Ασαρτζούχ και το Κιογνιούκ. Από τα κτίρια που βλέπουμε στην φωτογραφία, αυτό που σώζεται είναι μόνο η καπναποθήκη. Νομίζω, κανένα
άλλο κτίριο δεν σώζεται σήμερα. Η καπναποθήκη είναι το παλαιότερο κτίριο του Αμυγδαλεώνα, καθώς αναφέρεται και το 1917!  Υπήρχαν και μερικά ακόμη μικρά σπιτάκια τα οποία αναφέρονται σε μαρτυρίες γυναικών οι ποίες βρήκαν καταφύγιο εκεί, κατά τα έτη 1913 – 1919, καθώς δεν μπορούσαν να ζήσουν στη Καβάλα, από την πείνα και την ανέχεια, λόγω των δύο Βουλγαρικών κατοχών. Προφανώς επρόκειτο  για μικρές οικίες όπου διέμεναν οι εργάτες γης του κτήματος. Ο Ανυγδαλεώνας είναι ένας καθαρά προσφυγικός οικισμός. Δεν υπήρχε κάτι άλλο πριν, παρά μόνο ένα μεγάλο αγρόκτημα με Αμυγδαλιές. Από αυτό πήρε και το όνομα <<Μπατέμ Τσιφλίκ>>, το όποιο κράτησε και μετά την δημιουργία του οικισμού, απλά μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Ωστόσο, το αρχικό όνομα που δόθηκε από την πολιτεία δεν ήταν Αμυγδαλεώνας, αλλά Ηράκλεια! Δεν γνωρίζω τον λόγο που δεν επικράτησε αυτό το όνομα, αλλά το Τουρκικό! Η φωτογραφία είναι από το blog garasari και μάλιστα δίνει και κάποια από τα ονόματα των κατοίκων. Αν κάποιοι από τους παλιούς κατοίκους του Αμυγδαλεώνα γνωρίζει και άλλους ας μας το γράψει! Εμείς θα δώσουμε αυτά που αναγράφονται.
1)Αλέξανδρος Στεφανίδης
2) Μαρία Ζεπιρίδου
3) Ελπίδα Περίτσαλη
4) Βαρβάρα Τσαχαλίδου
5) Παναγιώτης Κάλτσας
6) Ηλίας Κεκρίδης
7) Παύλος Τσαχαλίδης
8) Φίλιππος Τσοχαταρίδης
9) Χρήστος Ζουμπουλίδης
10) Κωνσταντίνος Ζουμπουλίδης
11) Παντελής Στεφανίδης
12) Ο παπάς λέγεται Αντώνης ( είναι άγνωστο το επώνυμό του )
13) Βασίλης Τασιάδης
14) Φίλιππος Παπαδόπουλος
15) Παρασκευάς Τασίδης
16) Ευστάθιος Τουνουσίδης
17) Ευστάθιος Τσοχαταρίδης.


            Αν κανείς πιστεύει πως είναι λάθος κάποιο όνομα ή έχει να προσθέσει κάποια ακόμα, ας μας το γράψει στο blog.

Δρ. Σαββίδης Τάσος
Κρηνίδες Φιλίππων, 05/01/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου