Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ. 05 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ 1911. ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΟΜΗΤΑΤΖΗΔΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΑΓΡΟ ΔΡΑΜΑΣ.


05 Ιανουαρίου του 1911. Στον Καλόν Αγρό Δράμας ( Οσμανλίτσα , τότε ) γίνεται η  κηδεία ενός Τούρκου στρατιώτη του Οθωμανικού στρατού. Τον στρατιώτη σκότωσαν Βούλγαροι κομητατζήδες. Έχουμε πει πολλές φορές πως με τις ημερομηνίες των μεμονωμένων φωτογραφιών θα πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, για το ενδεχόμενο να μην είναι απόλυτα ακριβείς. Οι Βούλγαροι ήταν πολλοί δραστήριοι στην διεκδίκηση της Μακεδονίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στην ουσία ήταν οι πρώτοι που έκαναν λόγο για την ελεύθερη Μακεδονία, την οποία φυσικά θεωρούσαν Βουλγαρική. Αργότερα μπήκαν στο χορό της διεκδίκησης  και οι Σέρβοι. Τελευταίοι οι Έλληνες και όχι με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό! Στη φωτογραφία αυτό που βλέπουμε είναι Τούρκους
στρατιώτες, να αποδίδουν φόρο τιμής σε συνάδελφό τους. Έχουν τοποθετήσει την Τουρκική σημαία, ενώ ένας από αυτούς διαβάζει μια προσευχή από το κοράνι. Μας είναι άγνωστο που ακριβώς σκοτώθηκε ο Τούρκος στρατιώτης, αλλά το μέρος που θάβεται μας είναι γνωστό και είναι ο Καλός Αγρός Δράμας. Οι Βούλγαροι  κομητατζήδες είχαν πολύ έντονη δράση στα χωριά της Δράμας ( με τα σημερινά όρια του νομού ) καθώς και στα χωριά της Ελευθερούπολης. Στα χωριά των Φιλίππων, υπήρχε δράση, μεγάλη θα  μπορούσε να πει κανείς, αλλά όχι σαν αυτή στις δύο προαναφερθείσες περιοχές.

Δρ. Σαββίδης Τάσος
Κρηνίδες Φιλίππων, 04/01/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου