Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΤΟ 1222 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΛΤΖΟΥΚΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Μέρος Δ΄


Στο τρίτο μέρος είχαμε μείνει στις άστοχες επιθέσεις των Σελτζούκων Τούρκων στα τείχη της Τραπεζούντας και την αποστολή  αγγελιοφόρων από τον Μελίκ στους Πόντιους. Παρά τις αστοχίες του Μελίκ και τις σημαντικές απώλειες σε στρατιώτες και μηχανές, οι Τούρκοι ετοίμαζαν νέα επίθεση. Προκριμένου να ανασυγκροτήσει  το στρατό του και να σχεδιάσει την νέα του επίθεση, ο Μελίκ, κατευθύνθηκε στην Κάπαλη. Κατά την πορεία του όμως ξέσπασε μια τρομερή καταιγίδα και του διέλυσε το στράτευμα ( αργότερα η εκκλησία εκμεταλλεύτηκε τι γεγονός και το απέδωσε σε παρέμβαση του
Αγίου Ευγενίου, χωρίς βέβαια να μας εξηγήσει ποτέ γιατί ο Άγιος δεν έκανε το ίδιο και το 1461 ).  Οι Ματσουκαίτες, όταν κατάλαβαν τι ακριβώς είχε γίνει, με μια αστραπιαία έφοδο κατάφεραν και έπιασαν αιχμάλωτο τον Μελίκ. Στη συνέχεια, και με τη συνδρομή των Χαλδαίων, επιτέθηκαν και στα απομεινάρια του Τουρκικού στρατού, κατασφάζοντας τον κυριολεκτικά! Η όλη επιχείρηση έγινε νύχτα, ώστε να μεγαλώσει ο πανικός των Τούρκων στρατιωτών. Μόλις ξημέρωσε, μετέφεραν τον Μελίκ στην Τραπεζούντα και μπροστά στον βασιλιά της, Ανδρόνικο Α΄ Γίδωνα.  Ο Πόντιος βασιλιάς φέρθηκε στον Σελτζούκο όπως άξιζε σε έναν βασιλιά! Ο Ανδρόνικος συμφώνησε να απελευθερώσει τον Σελτζούκο σουλτάνο, με την προϋπόθεση να καταβάλουν οι Σελτζούκοι αποζημειώσεις και να υπογράψουν σύμφωνο ειρήνης. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Ανδρόνικος συμμάχησε με τους Τούρκους που ζούσαν στην Περσία ( Καραμάνους ) . η συμμαχία αυτή θα είχε ως συνέπεια την συμβολή των Ποντίων στην καταστροφή των Οθωμανών από τους Τούρκους του Ταμερλάνου στη μάχη της Άγκυρας το 1402, που έδωσε ζωή στο Βυζάντιο για άλλα 50 χρόνια! Πουθενά στην ιστορία της Ποντιακής αυτοκρατορίας δεν υπήρξε συμμαχία με το Βυζάντιο. Ποτέ το Βυζάντιο δεν βοήθησε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και ποτέ οι Πόντιοι την Ρωαμαϊκη αυτοκρατορία.

Δρ. Σαββίδης Τάσος
Κρηνίδες Φιλίππων, 29/12/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου