Η Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων, δημιουργήθηκε από πολίτες για να διεκδικήσει για την περιοχή των Φιλίππων, τη δημιουργία ενός δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης του τόπου μας.

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Η πρόσφατη ανακίνηση του θέματος «Καλλικράτης» από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση μας δίνει την ευκαιρία να καταθέσουμε την πρόταση μας που αφορά στην αναγκαστική και λανθασμένη εφαρμογή του
«Καλλικράτη» στην περιοχή μας (Περιοχή πρώην Δήμου Φιλίππων) και το από καιρό αίτημα μας για ύπαρξη στην περιοχή μας  ενός Δήμου με χαρακτηριστικά τέτοια που να εμβαθύνουν την Δημοκρατία και να διασφαλίζουν ταυτοχρόνως την ανάπτυξη και την ευημερία των δημοτών.
Πριν παραθέσουμε το σκεπτικό στο οποίο στηρίζουμε την θέση μας, θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε κάποια ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον πρώην Δήμο Φιλίππων, Δήμο στον οποίο ανήκε η περιοχή μας: Στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος, ο Δήμος Φιλίππων δημιουργήθηκε από την εθελούσια συνένωση των Κοινοτήτων Λυδίας, Δάτου, Πολυστύλου, Φιλίππων και Κρηνίδων το 1994. Με το σχέδιο «Καποδίστριας», λίγα χρόνια αργότερα, συνενώθηκαν με τον τότε Δήμο Φιλίππων οι κοινότητες και οικισμοί  Αμυγδαλεώνα, Σταυρού, Ζυγού, Νέου Ζυγού, Κρυονερίου, Βουνοχωρίου, Λημνίας, Πολυνέρου-Κρανοχωρίου, Λυκοστόμου, Κορυφών, δημιουργώντας έτσι έναν νέο και διευρυμένο δήμο ο οποίος αποδεδειγμένα είχε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία από κεκτημένα τότε, σήμερα, μετά την λανθασμένη εφαρμογή του «Καλλικράτη»  είναι για άλλη μία φορά ζητούμενα.
Οι λόγοι για τους οποίους επιθυμούμε και διεκδικούμε την τροποποίηση της εφαρμογής του Καλλικράτη και τη σύσταση Δήμου Φιλίππων, ενός Δήμου χωρίς το αστικό κέντρο της πόλης της Καβάλας, ενός δήμου που μπορεί να γίνει πρότυπο τοπικής Δημοκρατίας, Αυτοδιοίκησης και ανάπτυξης , συνοψίζονται στα παρακάτω:
1)    Αμεσότητα της Δημοκρατίας, Έλλειμμα πρωτογενούς Δημοκρατίας
Η υπερβολική μεγέθυνση που οδήγησε στον σημερινό Δήμο Καβάλας λειτουργεί αποτρεπτικά στη ευρεία συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων
2)    Εγγύτητα
Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού Δήμου (Δήμου Καβάλας) οδήγησε στην απομάκρυνση της Διοίκησης από τους πολίτες, οδηγώντας στην ουσία στην «Αθηνοποίηση» της περιοχής μας.
3)    Ανομοιογένεια αναγκών-προτεραιοτήτων πληθυσμού
Στην ημιαγροτική περιοχή μας οι ανάγκες και οι προτεραιότητες του πληθυσμού είναι διαφορετικές από αυτές του καθαρά αστικού πληθυσμού της Καβάλας
4)    Οικονομία
Η οικονομία της περιοχή μας βασίζεται κατά κύριο λόγω στον πρωτογενή τομέα (γεωργία- κτηνοτροφία) σε αντίθεση με το αστικό κέντρο
5)    Βιωσιμότητα-Ανάπτυξη
Η περιοχή μας διαθέτει τεράστια δυναμική ανάπτυξης λόγω του Φυσικού, Ιστορικού, Αρχαιολογικού, Θρησκευτικού, Ιαματικού, Πολιτιστικού πλούτου, άρα μπορεί να στηρίξει την ύπαρξη ενός ισχυρού και ανεξάρτητου Δήμου.
6)    Ιστορικότητα
Οι Φίλιπποι είναι μια από τις αρχαιότερες Ελληνικές πόλεις. Η παρουσία ανθρώπων στην περιοχή είναι συνεχής για τουλάχιστον 8500 χρόνια. Οι Ρωμαίοι διατήρησαν το όνομα Φίλιπποι της αρχαίας πόλης των Φιλίππων όπως έπραξαν και οι  Οθωμανοί. Επίσης ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής μυθολογίας έχει αναφορά στην περιοχή των Φιλίππων. Σήμερα το σύγχρονο Ελληνικό κράτος δεν διαθέτει Δήμο Φιλίππων.
7)    Νομικοί
Στη συνένωση που έλαβε χώρα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», στην περιοχή μας παραβιάστηκαν ακόμη και κριτήρια που έθετε ο ίδιος ο εφαρμοστικός Νόμος για τη παραμονή Δήμων ως είχαν.

Δηλαδή, ο πρώην Δήμος Φιλίππων παρόλο που:
1.    Διέθετε διαχειριστική επάρκεια (212 από τους 1350 Δήμους της χώρας διέθεταν διαχειριστική επάρκεια
2.    Διέθετε τον απαραίτητο ελάχιστο πληθυσμό που όριζε ο νόμος, (πολλοί δήμοι ακόμα κα σήμερα έχουν πληθυσμό μικρότερο από ότι είχε ο Δήμος Φιλίππων)
3.    Πληρούσε το κριτήριο της Ιστορικότητας
4.    Πληρούσε το κριτήριο της ορεινότητας καθώς μεγάλο μέρος της έκτασης του ήταν ορεινό,συνενώθηκε με τον πρώην Δήμο Καβάλας δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα και κυρίως έλλειμμα πρωτογενούς Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω διεκδικούμε για την περιοχή μας τη δημιουργία ενός Δήμου, του Δήμου Φιλίππων, που να πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια που θα εμβαθύνουν τη Δημοκρατία και ταυτόχρονα θα δίνουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης.


Πρωτοβουλία Τοπικής Ανάπτυξης Φιλίππων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου